13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Nakon rekonstrukcije i dogradnje hotel Teuta u Risnu imaće pet zvjezdica

Hotl Teuta Risan – (Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i utbanizma/Studio Grad/Idejno rješenje/Printscreen)

Hotel Teuta u Risnu, izgrađen nakon zemljotresa 1979. biće kompletno rekonstruisan, a u planu je i njegovo proširenje i dogradnja, nakon čega će dostići kategoriju od pet zvjezdica. Investitor je kompanija Briv Construction iz Kotora, koja je hotel kupila 2014. godine, a na idejno rješenje objekta koje je izradio Studio Grad, saglasnost je dao i glavni državni arhitekta.

Kako se može vidjeti u dokumentu koji je objavljen na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, idejno rješenje rekonstrukcije rezultat je intezivnog rada sa ekspertima ICOMOS-a (Stručno tijelo UNESCO-a), u cilju postizanja najoptimalnijeg rješenja koje će zadovoljiti visoke standarde prostornog ponašanja u senzitivnom kontekstu Boke Kotorske. Predmetno idejno rješenje je sastavni dio HIA studije (Heritage Impact Assessment Study) koja je dobila pozitivno mišljenje ICOMOS eksperata, i koja je zvanično usvojena Rješenjem Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Hotl Teuta Risan – (Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i utbanizma/Studio Grad/Idejno rješenje/Printscreen)
Kako je naznačeno, novi urbanistički sklop hotela podrazumijeva kompoziciju od pet građevisnkih cjelina i interpretira ambijentalnu situaciju “urbanog sela”. Funkcionalna okosnica sklopa je centralni objekat – veći dio postojećeg objekta hotela, u kome su locirani glavni javni sadržaji hotela, poput ulaznog hola, restorana sa kuhinjom, spa zone sa pratećim ugostitelsjkim sadržajem i ekonomsko-servisnim sadržajima.

U novoplaniranim depadansima (objekti B C D i E) planirani su novi smještajni kapaciteti, pretežno studio apartmani i apartmani, dok je u prizemlju objekta B, orijentisanog ka Risnu smješteno nekoliko komercijalnih lokala i galerijski prostor za izlaganje arheoloških eksponata. Ukupno je ostvareno 150 smještajnih jedinica u sobama, apartmanima i studio apartmanima.
Više na portalu eKapija

Najčitanije