20 C
Kotor

Slušaj online radio

Nakon šest decenija u moru, radila baterija u pronađenoj mini

Izvađena mina Foto Ante Šunjić

Nakon što je iz pločanskoga akvatorija, samo dvadesetak metara od obale u luci Ploče, izvađena njemačka protubrodska mina iz Drugoga svjetskoga rata, nekoliko detalja zaintrigiralo je ovdašnju javnost, koja je sada svjesna kolika je opasnost prijetila od jednu tonu teške aluminijske minsko-eksplozivne grdosije sa preko 700 kilograma eksploziva.

Iako će stručnjaci, koji su sudjelovali u njenom uklanjanju, istaknuti kako bi za prave razmjere štete koji bi mina prouzročila eksplozijom bilo potrebno uzeti u obzir mnoge parametre i izraditi detaljne i ozbiljne procjene, nitko ne dvoji da bi štete bile ogromne. Pretpostavlja se da bi novoizgrađeni terminal za rasute terete, kao i oprema na njemu, vrijednosti stotine milijuna kuna, bili uništeni. Razorni učinak mine je veći u slučaju tzv. začepljenja, koje može biti voda ili zemlja, a kako se ova mina nalazila u mulju na visini od 4,5 metara, stručnjaci se slažu da bi jačina njene eksplozije bila veliki izazov za temelje brojnih rezervoara s gorivom na lučkome području, čija bi čvrstoća bila izložena potresu.

Izvađena mina

Kolika je opasnost prijetila svjedoči i činjenica da je minu mogao aktivirati i udar teškoga sidra s nekoga od brodova koji uplovljavaju u luku ili neka eksplozija u njenoj blizini, npr. pokušaj lova ribe s eksplozivom. Dramatično je bilo, sada se to vidi, i kada se u blizini lokacije gdje je pronađena mina, izgrađivala kamena zaštitna „djiga“ u koju su ugrađene tisuće kubika teškog kamenog materijala. No, nakon složene i uspješne akcije policijskih službenika Specijalne policije i Protueksplozijske zaštite Ravnateljstva policije, uz pomoć djelatnika pločanske policije, Lučke uprave Ploče, Doma zdravlja, Luka Ploče i Pomorskog servis, ta je opasnost uklonjena. I same stručnjake, koji su na obali minu otvorili, iznenadila je činjenica da je baterija koja napaja upaljač, nakon toliko desetljeća provedenih u vodi, i dalje imala napon dovoljan da pobudi eksploziju, a na aluminijskoj oplati s unutarnje strane, bio je ugraviran datum i godina (1943.), te inicijali čovjeka koji je provjerio napon baterije i ispravnost mine. To znači da je ona u pločanski akvatorij bačena između 1943. i 1945. godine.

Ovo je treća ovakva mina pronađena u akvatoriju Ploča, a s obzirom da su ratni avioni, zbog stabilnosti, nosili i ispuštali po dvije mine istodobno, postavilo se pitanje nalazi li se negdje u moru i četvrta ili je već odavno eksplodirala. Ako bi se i išlo u potragu za njom, bio bi to vrlo težak i zahtjevan posao, jer je cjelokupno područje zagađeno metalom, pa bi upotreba detektora bila upitna. No, sve je to u sferi nagađanja, jer ne postoje dokazi da se još jedna mina nalazi u moru niti je pokrenuta istraga u tome smjeru. U međuvremenu je pronađena mina uništena na vojnom poligonu u Slunju.

Najčitanije