16 C
Kotor

Slušaj online radio

Napadač automobilom kosio pešake u Berlinu

Berlin – Foto: Fabian Sommer/dpa

Jedan muškarac je u sredu automobilom uleteo među pešake na trotoaru u Berlinu, navodno u planiranom napadu. Jedna žena je ubijena, šestoro ljudi je kritično, troje teško i nekolicina lakše povređeno. Osumnjičeni 29-godišnjak je uhapšen i, za sada nezvanično, pismom je objasnio motiv za napad.

Dnevnik Bild je citirao jednog istražitelja da “napad nije politički,” ali da se “nipošto ne radi o udesu, već o hladnokrvnom ubici.” Poruka o napadu je, prema istom izvoru, bila u automobilu.

Napadač je nešto pre 10:30 pokosio pešake na raskršću Kurfustendama i Rankeove ulice, zatim je skrenuo u šoping zonu ulice Tauencien i 200 metara dalje se zabio u izlog jedne parfimerije na ćošku sa Marburškom ulicom.

Automobilom je u najmanje dva navrata izletao na trotoar. Taj kvart, sa mnogo radnji, kafea i znamenitosti, omiljen je i među stanovnicima Berlina i među turistima.

Jedno telo pod čaršavom je ležalo na ulici dok su policija, hitna pomoć i vatrogasci zbrinjavali povređene.

Senatorka Berlina za unutrašnje poslove Iris Špranger (Spranger) je saopštila da je žrtva bila nastavnica koja se đacima bila u poseti glavnom gradu.

Nešto ranije, agencija dpa je javila da je napadom “pogođena” i jedna grupa učenika, odnosno da je otvorena info linija za zabrinute roditelje.

Malo dalje od mesta gde je Reno klio završio u izlogu, gradske službe su organizovale punkt za psihosocijalno zbrinjavanje svedoka, rekao je jedan vatrogasac reporteru agencije dpa.

Berlinska policija je na teren poslala nekoliko desetina policajaca da istražuje, a ukupno više od 130, ukljućujući i posadu u helikopteru, da obezbedi lokaciju. Iz predostrožnosti, policijoa je ispraznila tržni centar prekoputa slupanog automobila.

Policija za nije potvrdila navode o pismu i odbija da nagađa o povodu ili uzroku. “Sada ne znamo je li to bilo planirano ili saobraćajni udes,” rekao je portparol policije Tilo Kablic (Thilo Kablitz).

Berlinska policija je apelovala na svedoke koji su snimili incident i posledice da fotografije ne postavljaju na društvene mreže, nego da ih pošalju na njen portal za temeljniju istragu.

Nedaleko od mesta gde se automobil zaustavio, kod u Drugom svetskom ratu oštećenje Crkve sećanja, jedan islamistički ekstremista je u decembru 2016. uleteo među posetioce božićnog vašara i ubio 12, a povredio više od 70 ljudi.

S druge strane, pre dve godine isto u centralnom Berlinu jedan muškarac je džipom ubio četvoro pešaka – trogodišnjeg dečkića, njegovu babu i dvojicu muškaraca. Ispostavilo se da je patio od epilepsije i da je mesec dana pre udesa imao operaciju na mozgu.

Gradonačelnica Berlina Franciska Gifi (Franziska Giffey) je posetila mesto incidenta, i obećala da će vlasti rasvetliti šta se desilo, a povređenima i njihovim porodicama pomoć.

Saučešće su izrazili nemačka vlada, predsednik Frank-Valter Štajnmajer (Walter Steinmeier) i Evropski parlament.

Izvor:dpa

Najčitanije