20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Napreduju radovi na uređenju Kuće kostrenskih pomoraca

Kuca-kostrenskih-pomoraca – Foto: V. Karuza / Novi list

U ovom trenutku je formirana baza eksponata budućeg muzeja i započinje prikupljanje eksponata od donatora i mještana Kostrene, govori direktorica Centra za kulturu Kostrena Borka Reljac


Projekt Kuće kostrenskih pomoraca, vrijedan oko šest milijuna kuna, za čiju su realizaciju sredstva izdvojili Opština Kostrena, Primorsko-goranska županija i Urbana aglomeracija Rijeka, trebao bi biti dovršen u prvoj polovini iduće godine. U ovom trenutku dovršeni su vanjski građevinski radovi, a u tijeku su i radovi na multimedijalnom postavu koji bi trebali biti gotovi do kraja ove godine, piše Novi list.

Prema riječima Borke Reljac, ravnateljice Centra za kulturu Kostrena koji će upravljati Kućom kostrenskih pomoraca, početkom iduće godine trebalo bi biti gotovo muzeografsko opremanje ovog centra, a u ovom trenutku u tijeku je dovršetak javne nabave na čiji je natječaj pristigla jedna ponuda te se očekuje da bi ugovor trebao biti potpisan u rujnu.

– U ovom trenutku je formirana baza eksponata budućeg muzeja i započinje prikupljanje eksponata od donatora i mještana Kostrene. Uskoro ćemo se javnim pozivom obratiti našim Kostrenjanima koji imaju predmete koje bi željeli ustupiti Kući kostrenskih pomoraca, bilo da je riječ o posudbi, donaciji ili mogućem otkupu. Sve njih upućujemo da se obrate Centru za kulturu Kostrena, kaže Reljac.

Turistički sadržaj

Projekt interpretacijskog centra u Kostreni dio je mreže od 13 lokacija kulturno-povijesne baštine s ciljem jačeg turističkog, gospodarskog i regionalnog razvoja temeljenog na kulturološkom identitetu, a očekuje se da će Kuća kostrenskih pomoraca biti novi kulturno-turistički proizvod baziran na revitalizaciji materijalne i nematerijalne pomorske kulturne baštine Kostrene, čime će se značajno pridonijeti povećanju turističke privlačnosti Kostrene, posebno njezinog istočnog dijela koji će realizacijom projekta dobiti novi vrijedan sadržaj.

Muzej će biti smješten u staroj školi u Svetoj Barbari koja je sagrađena 1893. godine, a 1996. rekonstruirana i prenamijenjena u objekt koji su koristile kostrenske udruge. Ovom adaptacijom nekadašnja pučka škola na suvremen način predstavit će život i ulogu pomoraca i pobliže dati uvid u njegov način života i na koji način utječe na svoju lokalnu zajednicu budući da putujući svijetom donosi utjecaje drugih kultura.

Prizemlje stare škole će u budućem interpretacijskom centru predstavljati podmorje, prvi kat horizont, a potkrovlje nebo te će prikazati život pomorca temeljeći koncepciju uređenja na usporedbi građevine s onime što pomorac vidi dok plovi.

Putovanje

Kuća kostrenskih pomoraca trebala bi predstavljati svojevrsno putovanje između neba, zemlje i mora. To će vizualno i prostorno biti predstavljeno kroz četiri postojeća prostora, odnosno prizemlje kao more, prvi kat kao kopno, potkrovlje kao nebo te stubište koje će ih povezivati i samim će time predstavljati putovanje.

Prostor prizemlja obuhvaćat će tematske cjeline »More je život«, »Čuvajmo more«, »Trebamo more« i »More je u opasnosti«, čime će se istaknuti utjecaj čovjeka na more, njihova međusobna ovisnost i važnost njegovog očuvanja te izdvojena cjelinu priča i predaja o moru.

Postav prvog kata pričat će priču o domu i obitelji i ženskoj perspektivi, Kostreni, o pomorskoj službi i o kostrenskim kapetanima, o životu na pučini, i pokušati dočarati toplinu doma koji pomorac napušta prilikom svakog odlaska, dok će prostor potkrovlja pružiti sadržaje kroz ocean znanja, brodski dnevnik, nebesku, zemaljsku i satelitsku navigaciju, kao i spoznaju plovidbe kroz interakciju »Ploviti se mora«.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije