19 C
Kotor

Slušaj online radio

Napustio nas je gospar Đorđe Begu

Đorđe Begu – foto Boka News

U 78. godini života napustio nas je Đorđe Begu, dubrovački glazbenik i dugogodišnji lijeričar Folklornog ansambla Linđo, nekadašnji član klape Maestral te pridruženi član klape Kaše.

Gospar Begu rođen je 1945. godine u Kotoru gdje je završio glazbenu školu. Učio je violinu kod prof. Nikše Čučića i gitaru kod Antuna Homena u kotorskoj Muzičkoj školi. Svoju bogatu glazbenu karijeru razvijao je u Dubrovniku nastupajući širom svijeta kao stalni član, a kasnije i glazbeni rukovoditelj Folklornoga ansambla Linđo. Pored ove funkcije, od 1980. godine bio je i član klape Maestral, a djelovao je i kao pridruženi član klape Kaše. S posebnom ljubavi njegovao je tradiciju sviranja lijerice koju je i sam naučio izrađivati.  U izdanju dubrovačkog Ogranka Matice hrvatske, 2017. godine predstavio je i knjigu Lijerica dubrovačkog kraja kao krunu cjeloživotnog proučavanja i rada na tom instrumentu.

Đorđe Begu surađivao je i sa Međunarodnim festivalom klapa Perast.

– Početak FA Linđo kontakt je tadašnje Omladine grada Dubrovnika i vojske. Iz vojske su doznali kako te, 1964. godine, postoje ‘neki folkloraši’ u Kasarni, koji bi htjeli nešto raditi. I tako smo ostvarili suradnju. Pričekao sam Sulejmana Muratovića, te s harmonikom pokojnog dunda Stijepa Granadu, i krenuli smo na probu. Onu prvu, u Preparandiju – rekao je gospar Begu o prvim danima Linđa još 2015. godine u razgovoru za DuList te na pitanje što je sve prošao u Linđu i s Linđom, kratko kazao uz smijeh: ‘Bolje pitajte što nisam prošao!’. Članovi Folklornog ansambla Linđo na društvenim mrežama oprostili su se od svog dunda Đoka.

– Tužnog srca javljamo da nas je napustio naš dragi Đorđe Begu. Dundo Đoko je najprije kao plesač bio član prve amaterske folklorne sekcije koja je prerasla u Folklorni ansambl Linđo, da bi kasnije kao glazbenik postao zaposlenik, a potom i voditelj orkestra našeg ansambla. Čitav svoj radni vijek proveo je u Linđu, a na svečanoj akademiji povodom proslave 50. obljetnice od osnutka Linđa Đorđe Begu je primio zlatni prsten s ugraviranom lijericom u znak zahvalnosti za sve što je učinio za Linđa. Ostat će upamćen kao vrstan glazbenik na više glazbala, a ponajprije ćemo ga pamtiti po njegovom specifičnom načinu sviranja lijerice, glazbalu koje je obilježilo njegov život. Linđo i danas u svom repertoaru ima više djela koje je dundo Đoko obradio za koreografije i potrebe ansambla. Kada su ga jednom prigodom pitali je li Linđo njegov život odgovorio je: „Nije! Tu sam proveo više od pedeset godina. Linđo je više od života!“ Adio Vam dundo Đoko i još jednom hvala na svemu što ste napravili za Linđo i hrvatski folklor, objavili su Linđovci.

Od gospara Begu na društvenim mrežama oprostili su se i članovi klape Kaše:

– Zauvijek nas je napustio naš dragi prijatelj Đorđe Begu, lijeričar, pridruženi član klape Kaše i dugogodišnji član klape Maestral. Nedostajat će nam njegova pratnja na lijerici i kontrabasu, na nastupima i druženjima. Hvala, Đoko, na svemu – zaključili su iz klape Kaše.

Najčitanije