17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Narod pobjeđuje: Smanjenje ličnih primanja svih zaposlenih u Opštini Tivat, ukidanje dotacija političkim partijama…

NAROD POBJEĐUJE

Nismo do sada komentarisali odluke i ponašanje državne i opštinske vlasti u pandemijskoj krizi koja nas je zadesila, jer smo htjeli da se jasno pročisti što je posljedica eventualnog nesnalaženja u ovoj neočekivanoj i složenoj situaciji – a što je plod naopakih političkih namjera, poručuju iz tivatske izborne liste „Narod pobjeđuje“.

Nažalost, a potpuno očekivano, pokazalo se da režim i ovoj situaciji nastavlja s praksom koju sprovodi već 30 godina, i želi da iskoristi situaciju da nastavi s najnižim političkim i finansijskim profiterstvom, represijom, i segregacijom građana, poručuju iz Narod pobjeđuje.

“Prodavanje doniranih medicinskih sredstava, paketi pomoći koji se distribuiraju po partijskom ključu, besmislene zabrane koje jedino zaobilaze graditelje stanova i apartmana, selektivno kažnjavanje građana – opravdano izazivaju nevjericu, gađenje i bijes svakog normalnog čovjeka.

Za nas, najiritantije od svega je što pripadnici režima misle da – u ovom vremenu kad desetinama hiljada odavno osiromašenih ljudi prijeti glad – i dalje primaju pune lične dohotke! Da nude narodu naknade od 70% minimalne zarade, a oni da primaju po hiljadu, dvije hiljade i više evra!

Budite sigurni da tako neće moći, bez velikih posljedica!
Ključna stvar za opstanak našeg društva u narednom, vrlo teškom periodu – jeste da teret krize moraju da podnesu zaposleni u javnom sektoru – prije svega funkcioneri, a ne osiromašeni narod i privreda!

NAROD POBJEĐUJE će u narednom periodu dati čitav niz predloga za prevazilaženje krize na državnom nivou, a u ovom saopštenju predlažemo mjere za našu Opštinu.

OPŠTINSKE KRIZNE MJERE

Dok se u Opštini Tivat privredna aktivnost ne vrati na nivo prije izbijanja pandemije:
– Smanjenje ličnih primanja svih zaposlenih u Opštini Tivat, opštinskim ustanovama i preduzećima, za 30 odsto. (Sem za one čiji su lični dohoci manji od 350 evra neto, kojima bi umanjenje bilo 15%:)

Dok god traju mjere koje ne omogućavaju normalnu privrednu aktivnost:

1. Dodatno smanjenje ličnih primanja za one koji i nakon umanjenja imaju platu veću od 500 evra neto – na maksimalno 500 evra neto.
2. Ukidanje dotacija političkim partijama.
3. Smanjenje odborničkih naknada na 90 evra.
4. Preusmjeravanje tog novca u Fond za pomoć svim nezaposlenim licima u Opštini Tivat, kao i licima koja su zbog mjera NKT privremeno nezaposlena, odnosno ne mogu da vrše djelatnosti od kojih ostvaruju prihod.
5. Donijeti Odluku o uslovima i načinu raspodjele pomoći, i formirati Komisiju za dodjelu pomoći koja će imati jednak broj članova iz pozicije i opozicije.

Spremni smo da o našim predlozima, kao i svim drugim mjerama (poput predloga koje su već iznosile naše kolege iz drugih opozicionih subjekata) vodimo raspravu i usaglašavanje u elektronskoj komunikaciji, i pripremimo odluke za SO Tivat prije kraja aprila.

Lista Narod pobjeđuje

Zahtijevamo od opštinske uprave inicijalni odgovor na našu i druge inicijative najkasnije u ponedjeljak.

Takođe, zahtijevamo da se u ponedjeljak objave i podaci o trenutnom iznosu novčanih sredstava na računima Opšine Tivat, kao i podaci o prihodima i rashodima Opštine Tivat za mart 2020. i za mart 2019. – da bismo svi imali jasan uvid u finansijsko stanje Opštine” – kaže se u saopštenju izborne liste Narod pobjeđuje.

Najčitanije