9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Narod pobjeđuje: Odluke o strategiji kulture donosićemo u tivatskim institucijama a ne na opskurnim okupljanjima DPS i satelita

Narod pobjeđuje

U vrijeme ovih blagih dana domaću javnost uveselio je „protest“ Centra za kulturu povodom uklanjanja improvizovane scene iz atrijuma Ljetnjikovca Buća koji će bar za kratko biti upamćen po nekoliko stvari. Vjerovatno je prvi put u istoriji da je neka budžetska jedinica organizovala protest protiv svog osnivača – Opštine Tivat i to isključivo sa političkom konotacijom protiv aktuelne vlasti i daljeg razvoja druge ustanove- u ovom slučaju JU Muzej i galerija – kaže se u saopštenju Gavnog odbora „Narod pobjeđuje“.

Očigledno je da su članovi, aktivisti i simpatizeri DPS i satelistkih stranaka iskoristili pauzu za novogodišnje i božićne praznike u projektu „Ima nas“ da lokalci ne izgube kondiciju. Sa druge strane, posebna vrijednost protesta bila je i u činjenici da su govornici bili listom bivši direktori tivatskih i hercegnovskih ustanova kulture i lokalnih javnih servisa od kojih su pojedini prvi put skupili hrabrost da progovore u javnosti protiv neke vlasti, a dobar dio prisutnih „demonstranata“ nikad nogom nije ni kročio na neki događaj organizovan na sceni -mučenici. Pritom su jasno pokazali svoj političkki stav i nažalost hronični nedostatak znanja o mediteranskoj kulturi kakva treba da se razvija u Tivtu. Među njima i predsjednik smijenjenog Savjeta iz redova SDP kome je izgleda manir uzurpacija tuđih prostora i u privatnom životu i društvenom angažmanu uz donošenje odluka koje će tek biti predmet pravosudnih organa.

Protest – foto S.L.

To što je protest predvodila nelegetimna vd direktorka Centra za kulturu koju je sada već bivši Savjet ove ustanove izabrao za nastavak mandata bez saglasnosti osnivača, daje posebnu draž čitavom opskurnom događaju. Pitanje izmještanja scene iz atrijuma zaštićenog spomenika kulture bio je očigledan povod DPS i satelitima da preko nelegalne vd diretorke organizuje neki pokušaj protesta i usput izmanipulišu beogradske i domaće glumce animirajući ih na podršku skupu na osnovu lažnih i poluinformacija. Cilj događaja nije ni bila sudbina festivala Purgatorije ni scene koja u njihovoj interpretaciji dobija oreol „kultne“ i „nezamjenljive“, već prizemna politička manipalicija nelegitimne i nesposobne direktorke kojoj je njen opstanak na funkciji glavna a sve drugo su sporedne teme. Da čudo bude veće, protest organizuje CZK nekoliko dana nakon usvajanja budžeta kojim su predviđena rekordna izdvajanja za ovu kulturnu ustanovu – 200.000 eura veća od prethodnog budžeta i nakon odluke opštinske vlasti da se ispravi nepravda i da im se nakon više godina vrati žiro račun i pečat što im je isti DPS ranije ukinuo. Pritom je opština vratila sve nagomilane dugove CZK koje su napravili sami učesnici ovog skupa. Naravno da govornici, sadašnji aktvisti HGI, SDP i bivši članovi GO DPS, na tom nazovi protestu nijesu svojevremeno protestvovali što je DPS u Tivtu oduzeo pronadležnsti CZK, niti što je CZK srednjovjekovnu kulu Ljetnjikovca Buća Luković koristio kao depo i garderobu za svoje predstave. Još je opskurnije što su sami vinovnici postavljanja scene bez prethodnih uslova nadležnih državnih institucija, što su probili vrata na objektu koji je zaštićen zakonom a muzejske artefakte koristili kao rekvizite za izvođenje predstava o čemu ima obilje dokaza. Usput se protest dešava na samom ulazu u obližnju Ljetnju pozornicu koja je jedna od tri scene CZK u koje je opština u prethodnom periodu uložila značajna sredstva i koje su potpuno tehnički opremljene za održavanje kulturnih manifestacija.

Sporna scena nikad nije bila montažna jer su joj temelji betonirani, nikad nije bila demontirana i postavljena je mimo uslova o čemu govori i Elaborat Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz 2013.godine koji decidno nalaže njeno uklanjanje. To je bezuspješno tražila i bivša direktorka Muzeja galerije koja je i sama iz redova DPS. Tivatske lokalne ustanove treba međusobno da se ispomažu ali ne po cijenu ugrožavanja djelatnosti neke od njih i ne po cijenu devastacije zaštićenog spomenika kulture kakav je Ljetnjikovac Buća – Luković na kome su u toku konzervatorski radovi za koje je bivši DPS režim nenamjenski potrošio sredstva.

CZK – Tivat – Foto Boka News

U najskorije vrijeme počinje adaptacija Ljetnje pozornice u Donjoj Lastvi, a zadatak novog Savjeta i rukovodstva CZK biće iznalaženje i ostalih prostora u gradu za odvijanje ljetnjih programa kulture. O kulturnoj politici sigurno se neće odlučivati na političkim protestima pristalica organizovanih kriminalnih grupa i populističkim kojevitezanjima, već se odluke o tome donositi jedino i isključivo u tivatskoj opštini, tivatskom parlamentu i tivatskim institucijama kulture, kaže se u saopštenju Gavnog odbora „Narod pobjeđuje“.

Najčitanije