20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Našli podmornicu koja je potonula u Drugom svjetskom ratu: Odigrala je važnu ulogu tokom drame u Boki Kotorskoj

Podmornica Regent

Podmornica Regent potonula je 18. travnja 1943. godine kad je naletjela na minu u blizini grada Monopolija


Pripadnici talijanske nautičke udruge Lega Navale pronašli su uz obalu u blizini mjesta Villanova di Ostuni na talijanskoj obali Jadrana olupinu za koju se smatra da su ostaci britanske podmornice HMS Regent koja je potonula prije 80 godina.

– Ova olupina leži na dubini od 75 metara i okrenuta je naglavce. Kada smo stigli do nje, u prvom trenutku bilo je teško shvatiti da je riječ o Regentu. Ali ako proučite trup, sastav čelika, krmu i pramac, uviđa se da je riječ o britanskom dizajnu – izjavio je za Daily Mail Fabio Bisciotti, čiji je ronilački tim pronašao olupinu.

Glasnogovornik britanske Kraljevske mornarice rekao je da još ne mogu potvrditi otkriće jer je olupina okrenuta naopako i zbog činjenice da su ključni dijelovi zakopani u morskom dnu. Međutim, dodao je da bi se moglo potvrditi da je to olupina broda HMS Regent kada se pojave dodatne informacije.

Podmornica Regent porinuta je u more 1930. godine, a potonula je 18. travnja 1943. godine kad je naletjela na minu u blizini grada Monopolija u jugoistočnoj talijanskoj regiji Apulija.

Tekst iz pera S. Lukovića iz naše arhive Čudna epizoda u Boki prije 75 godina – „Regent“ u čeljustima neprijatelja

Najčitanije