16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Nastavak gradnje autoputa – Raspisivanje tendera očekuje se u prvoj polovini godine

Auto put – Crna Gora – foto Mediabiro

Mateševo – Andrijevica poglavlje je broj dva na auto-putu. Otvaramo ga ove godine, sa spremnih 90 mil EUR u budžetu. Sagovornici su saglasni da se mora što prije nastaviti sa njegovom gradnjom, kako zbog ekonomskih, tako i zbog bezbjednosnih razloga.

– Upotrijebiće se za proces eksproprijacije, ali i pripremu projekta. U saradnji sa Monteputom se radi na pripremi dokumentacije, biće javni poziv, tender i nadamo se da će biti objavljen u prvoj polovini godine, da bi nakon toga, u drugoj polovini godine moglo da se počne sa radovima – saopštio je državni sekretar u ministarstvu saobraćaja Pavle Tripković.

Sa pojedinih adresa opisan kao put iz niđe u ništa – šta je u međuvremenu donio? Profesorica Ekonomskog fakulteta Jasmina Ćetković smatra da se socio-ekonmski benefiti prve dionice već osjećaju.

– Više nego sigurno osjetićemo pomake u turističkoj potrošnji. Rast investicija u koridoru autoputa, i to već imamo. Rast cijena nekretninama više nego očigledno i povećanu mobilnost stanovništva – navodi se u saopštenju.

Kolašin od otvaranja prve dionice više nije isti, priznaje doskorašnji predsjednik te opštine, sada ministar turizma, Vladimir Martinović. Vjeruje da nastvak gradnje donosi bolje dane čitavom sjeveru.

– Posebno iz razloga što će to i ljudima na sjeveru otvoriti mnoga vrata kako da se bave kako turizmom, tako i drugim granama privrede. Mislim da je jako važno da sve opštine spremno dočekaju nastavak izgradnje autoputa upravo zbog toga što sam ubijeđen da će priliv novca i investitora i te kako porasti u narednom periodu – istakao je Martinović.

– Može bitno da izmijeni sliku u dijelu regionalne ujednačenosti koju mi trenutno nemamo, nažalost. Uporno godinama insistiramo na tome, a efekti vidimo da su dosad bili salbi – kazala je Jasmina Ćetković.

U jednom je auto-put ipak već pokazao efekete i opravdao svoju paprenu cijenu od preko milijardu eura.

– Prevashodno na autoputu nismo imali saobraćajnih nezgoda pogotovo onih sa teškim posljedicama, sa druge strane evidentno imamo manji broj saobraćajnih nezgoda u kanjonju Morače jer je to bila jedna od najopterećenijih saobraćajnica, pogotovo tokom ljetnje turističke sezone – kaže profesor na Mašinskom fakultetu Boško Matović.

Sve u svemu, više niko ne priča o njegovoj potrebi, već o rokovima. Da nema više čekanja nedavno je na svoj način poručio i premijer.

– Ići ćemo na brzi tender, paf, paf, i 2024. u septembru želim da vidim ašov u zemlji – kazao je Spajić prije nekoliko dana.

No i ako se do ašova preko eksprporijacije stigne do kraja godine, pitanje je kad i po koji ćemo se cijeni voziti do Andrijevice.

– Cijela izgradnja nekih pet godina. A sredstva za to planirana su negdje oko 500 mil EUR – kazao je državni sekretar u ministarstvu saobraćaja Pavle Tripković.

Jedina dilema zasad je kako obezbijediti ostatak novca. Godina pred nama ponudiće možda više odgovora.

Izvor:RTCG

Najčitanije