28.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Nastavak istražnih radova na projekat sanacije tla i tvrđave Kanli kula

Snacija tvrđave Kanli kula – sastanak

Druga faza istražnih radova u cilju sanacije šireg područja lokacije oko Kanli kule i same tvrđave počeće tokom naredne sedmice, a završetak radova očekuje se za oko mjesec dana.

Tim povodom je juče u Opštini Herceg Novi održan sastanak predstavnika lokalne samouprave, izvođača radova i Uprave javnih radova.

Do sada je urađeno sedam od 12 predviđenih bušotina, a dogovoren je nastavak radova na još pet bušotina u Starom gradu. Sanacija klizišta je prvi dio velikog projekta sanacije tvrđave Kanli kula, započetog prije tri godine. Da postoji veliko klizište od magistrale do crkve Sv. Arhanđela u Starom gradu, koje je prouzrokovalo i oštećenja na Kanli kuli, utvrđeno je tokom istražnih radova obavljenih 2017., nakon što je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo UT uslove za rekonstrukciju tvrđave. Istražni radovi su pokazali da je klizište koje je zahvatilo površinu više od tri hektara, prouzrokovalo oštećenja na tvrđavi Kanli kula.

Doneseno je Rješenje nadležnog Sekretarijata kojim se dozvoljava izvođenje istražnih radova u okviru projekta sanacije Kanli kule. Iz firme Geotehnika Montenegro iz Nikšića, koja izvodi istražne radove zemljišta, Dragomir Vukašinović je kazao da naredne sedmice planiraju početak radova na preostalih pet problematičnih lokacija, zbog uskih uličica, instalacija. U najboljem slučaju plan?%Brano je da posao završe za mjesec. Nakon istražnih radova biće omogućena izrada projekta sanacije tla i tvrđave Kanli kula.

Kanli kula

Kako je kazao savjetnik predsjednika Opštine Nenad Vitomirović,trenutno postoji problem prilaza jednoj bušotini.

-Transport i pristup mašinama problematičan je zbog uskih prolaza i stepenica, što je i specifičnost našeg Starog grada. Posebno je problematična uličica u kojoj je planirana istražna bušotina B11, u neposrednoj blizini Magarećih vrata. Probna bušotina B10 planom je locirana na Trgu Nikole Đurkovića, a jedna buštotina je planirana i na košarkaškom terenu na Karači. Ovo je nužno kako bi projekat sanacije bio što kvalitetnije urađen, zato molim sve građane, naročito stanovnike Starog grada da imaju razumijevanja u narednom periodu.

Nije ovo samo projekat sa ciljem zaštite našeg kulturno-istorijskog nasljeđa, već i projekat za sanaciju dijela klizišta koje bi moglo da ugrozi i dio starog jezgra grada, jer su primjetna oštećenja na pojedinim objektima, ulicama i trgu ispod Kanli kule. Sama rekonstrukcija Kanli kule ne znači ništa bez sanacije terena, pojasnio je Vitomirović.

Izrada projekta sanacije klizišta u širem zahvatu Kanli kule povjerena je nikšićkoj firmi Geotehnika Montenegro. Projekat finansira Uprava javnih radova Crne Gore sa oko 220.000 eura. Reviziju glavnog projekta radiće podgorički Civil enginer za 27.600 eura. Kako je navedeno u dokumentaciji Uprave javnih radova do sada je utrošeno 50.190 eura.

Najčitanije