26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Oporavak kruzing tržišta moguć u drugom dijelu godine?

Dubrovnik
Dubrovnik – foto Boka News

Predstavnici krovnog međunarodnog udruženja kruzing industrije CLIA (Cruise Lines International Association) na video sastanku s čelnicima grada Dubrovnika izrazili su optimizam da će se to tržište oporaviti potaknuto nastavkom vakcinisanja te nakon uklanjanja restrikcija za međunarodna putovanja, saopštili su iz Grada Dubrovnika.

Dubrovački gradonačelnik Mate Franković i njegova zamjenica Jelka Tepšić u tom su video pozivu s predstavnicima CLIA-e (Cruise Lines International Association) razgovarali o oporavku kruzing turizma, stanju na tržištu kružnih putovanja i pokretanju operacija u sezoni 2021.

Glavni direktor CLIA-e za tržište Europe i Ujedinjenog Kraljevstva Ukko Metsolom tom je prilikom podsjetio da je tržište kružnih putovanja i u prošlosti uspješno prevladalo teške posljedice koje su se izrazito negativno odrazile na poslovanje te industrije, poput terorističkog napada 11. septembra ili financijske krize 2008. godine.

Naglasio je da se na brodovima za kružna putovanja i u cijeloj toj industriji velika pažnja posvećuje zdravstvenim i sigurnosnim protokolima, koja su kruzing društva usvojila još prošle godine, kao i da su članice udruženja od srpnja prošle godine zabilježile 200 hiljada putnika bez većih, odnosno bez ikakvih incidenata.

Direktorica CLIA-e za Mediteran Maria Deligianni istaknula je da su Hrvatska i Dubrovnik na mapi CLIA-e u sezoni 2021., poručujući da je nužno, kako prenose iz Grada Dubrovnika, pridobiti povjerenje državnih institucija u Hrvatskoj u uspostavljene sigurnosne i zdravstvene standarde jer se društva moraju na vrijeme pripremiti za pokretanje poslovanja.

“Grad Dubrovnik će stoga već iduće sedmice dogovoriti radni sastanak između CLIA-e i odgovornih predstavnika nadležnih ministarstava, poput Ministarstva zdravstva, Ministarstva unutarnjih poslova kao i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a kako bi se pravovremeno uspostavio dijalog i uspješno nadišle sve eventualne poteškoće”, zaključuju iz Grada Dubrovnika.

Kruzing kao segment turističke industrija je uz putničke agencije među najpogođenijima pandemijom, a iako nema još kompletnih podataka pad broja kružnih putovanja velikih brodova i putnika na njima u svijetu u 2020. se procjenjuje da je iznad 90 posto u odnosu na rezultate iz rekordne 2019.

Te su godine, po podacima CLIA-e, kruzing kompanije-članice tog udruženja, na putovanjima svojih kruzera imali gotovo 30 milijuna putnika, a njihov broj, kao i broj kruzing putovanja te brodova kojima plove se povećavao svake godine od 2009. do 2020.

Slično kao i u svijetu, i u Hrvatskoj je u 2020. došlo do velikog pada kružnih putovanja stranim brodovima, kojih je na Jadranu bilo više od 90 posto manje nego u 2019., a i ono što je ostvareno bilo je u prva dva mjeseca 2020., prije jačeg širenja pandemije po Evropi i u Hrvatskoj.

Najviše putovanja kruzera odnosno uplovljanja u hrvatske morske luke ostvareno je upravo u Dubrovniku, koji je zbog velikog pada tog prometa zabilježio i veliki gubitak prihoda od kruzera.

Najčitanije