16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Nastavak usporavanja inflacije u Crnoj Gori

Turizam – foto Boka News

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu su u odnosu na jun, u prosjeku bile više jedan odsto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cijene u julu su u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku bile više 6,9 odsto.

„Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama usluge smještaja, mlijeko, sir i jaja, meso, restorani, kafei i slično, duvan, gorivo i mazivo za motorna vozila, ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu njegu, kao i čvrsta goriva“, navodi se u saopštenju.

Potrošačke cijene su u periodu od januara do jula, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku više 10,3 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u julu u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama restorani i hoteli osam odsto, alkoholna pića i duvan 2,6 odsto, zdravlje dva odsto, ostala dobra i usluge 1,9 odsto, hrana i bezalkoholna pića i prevoz po 1,2 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana jedan odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,7 odsto.

Pad cijena zabilježen je u grupama odjeća i obuća 5,1 odsto i rekreacija i kultura 0,1 odsto.

Izvor:seebiz.eu

Najčitanije