23.4 C
Kotor

Slušaj online radio

“Nastaviti trend rasta broja holandskih turista”

Foto Opština HN

Izvanredni i opunomoćeni Ambasador Kraljevine Holandije, sa sjedištem u Beogradu, Theodorus Antonius Reintjes boravio je u petak u prvoj zvaničnoj Opštini Herceg-Novi, gdje je sa predsjednikom Stevanom Katićem, predsjednikom Skupštine opštine Ivanom Otovićem i potpredsjednikom Opštine, Mirkom Musturom razgovarao o unapređenju turističke saradnje, mogućnosti uvođenja avionskih linija između dvije zemlje, kao i brodskih ekoloških linija koja bi povezivale gradove Boke kotorske i crnogorskog primorja.

Katić je ovom prilikom podsjetio na trend rasta dolaska holandskih turista u Herceg Novi u periodu od 2017. do 2019. godine.

„Tokom 2019. godine u Herceg-Novom je bilo oko 7 hiljada turista iz Holandije, sa ostvarenih 30 hiljada noćenja. Nakon pandemije ove godine kreće trend povratka holandskih turista, sa ostvarenih 12 hiljada noćenja. Ukazano je na potrebu za dodatnim uvođenjem avio linija u odnosu na  interesovanje holandskih turista. Ambasador je već preduzeo prve korake i mi kao grad dali smo dodatnu podršku kako olakšati saobraćaj i ubrzati prelaz granica, na kojima se tokom sezone i nekoliko sati čeka na ulazak u Crnu Goru. Moramo bolje iskoristiti drugi granični prelaz, tj. da se dio turista koji koriste aerodrom u Dubrovniku i za izlete, upućuju na granični prelaz Kobila, istakao je Katić i napomenuo da će i holandska ambsada djelovati prema Vladi Crne Gore kako bi se ovo pitanje detaljnije razmotrilo.

Broj holandskih turista koji dolaze u Herceg-Novi i u Boku kotorsku značajan je, ali bi mogao biti znatno veći, saglasili su se učesnici sastanka.

Katić je podsjetio i da je prije godinu održan zajednički sastanak u Tivtu sa predsjednikom te Opštine, Željkom Komnenovićem, gdje je bilo riječi o mogućnosti da holandska kompanija Damen uvede ekološku brodsku liniju, da se ubrza saobraćaj, pogotovo, kada su velike gužve tokom sezone.

„Jedna od tema sastanka bila je i vodeni transport, naročito u ljetnjim mjesecima, kao i o tome kako omogućiti turistima, ali i državljanima Crne Gore da brže putuju do Tivta, Kotora, tivatskog aerodroma, Herceg-Novog, Perasta. Razgovarali smo o mogućnostima uvođenja vodenih taksija, kao i o trajektu u Boki koji prevozi vozila, ali i o turizmu generalno, kazao je ambasador Reintjes.

Kao značajan infrastrukturni projekat pomenuta je i obilaznica oko našeg grada, koja bi značajno ubrzala tranzit ljudi i robe kroz Boku kotorsku, naročito tokom ljetnjih mjeseci.

Kako je sastanak održan u Kući nobelovca Iva Andrića, Reintjes je iskoristio priliku da naglasi da je „Na Drini ćuprija“ jedno od njegovih omiljenih književnih djela.

Najčitanije