13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Nastavlja se plaćanje oduzete imovine Krtoljana na Luštici

Kamenolom – Radovići

Vlada Crne Gore odlučila je da zaključi poravnanje u vanparničnom postupku sa još jednim brojem mještana Krtola- vlasnika zemljišta u kompleksu bivšeg kamenoloma Velja Spila na obali zaliva Trašte na Luštici.

Riječ je o četiri katastarske parcele u KO Radovići, ukupne površine 2.388 kvadrata koje će država, po  odredbama poravnanja, vlasnicima  Đ.B. i ostalima, platiti po cijeni od 286.560 eura, odnosno 120 eura za kvadrat. To je tek nešto manje od ukupne sume po kojoj bi država vlansnicima trebalo da plati ove nekretnine čija je vrijednost prema posljednjoj procjeni vještaka, iznosi 130 eura za kvadrat.

Država je ove parcele ekspropisalaa prije par godina, zajedno sa ukupno oko 100.000 kvadrata privatnih nekretnina u i oko kompleksa bišeg kamenoloma firme „Račica“ u Krolima, a radi kao je istaknutio „turističke valorizacije Luštice“, odnosno izgradnje novog turistilkog grada Luštica Bay na tivatskom dijelu tog poluostrva. Đ.B. i ostali suvlasnici nisu prihvatili cijenu od 62 eura koju je Vlada na prrcjenu Uprave za nakretnine, prvobitno odredila za ekpropijaciju, pa su pred Osnovnim sudom u Kotoru pokrenuli i nekoliko godina vodili spor protiv države te uspjeli da nakon više vještačenja, procjenu vrijednosti svoje đedovine dignu više nego duplo u odnosu na onu po kojoj im joj je Vlada htjela oduzeti.

Kamenolom – foto Boka News

Riječ je inače, o atraktivnim parcelama na par desetina metara od mora u uvali Oblatna. Cijeli bivši kamenolom kojim je nekada gazdovala tivatska firma „Račica“, ključni je dio 1,1 milijardu eura  vrijednog projekta novog turističkog grada Lušica Bay koga na tivatskom dijelu poluostrva Luštica, realizuje „Orascom“, preko svoje crnogorske kćerke firme „Luštica Development“. Bivši kamenolom postaće ekskluzivni „Thalasso centar“ sa bazenima, spa centrom i elitnim apartmanima ukopanim u kamene litice sa predivnim pogledom na more i zaliv Trašte, a Vlada već godinama pokušava da završi ekspropijaciju privatne imovine u tom kompleksu, kako bi ga i formalno u cjelosti predala „Orascomu“.

Samo manji dio vlasnika prihvatio je prvobitno ponuđenu cijenu od 62 eura po kvadratu, dok je Vlada sa firmom „Račica“ koja je u Veljoj spili imala oko 20 hiljada kvadrata, relativno lako postigla dogovor. Već godinama mještani Krtola koji nisu pristali na prvotnu cijenu, sa državom vode  sudske sporove u kojima su neki uspjeli da angažujući vještake, cijenu podignu čak i na iznos od 130 eura za kvadrat. Vlada je inače, prvobitno bila planirala da će je cjelokupna ekspropijacija oko 100 hiljada kvadrata zemljišta u obuhvatu bivšeg kamenoloma, koštati 2,09 miliona eura, ali je do sada za to potrošeno već preko 6  miliona eura poreskih obveznika.

Sve što se već godinama po sudovima i katastru događa sa zemljištem na Oblatnoj, pokazuje da su mještani Krtola bili u pravu kada su tvrdili da je dobar dio od zemlje na Luštici u privatnom, a ne državnom vlasništvu, a na što se Vlada nije osvrtala. Mještani su to uporno ponavljali prije nego što je tadašnji premijer Milo Đukanović 2009. sa vlasnikom „Orascoma“ Samihom Savirisom potpisao ugovor o „davanju u dugoročni zakup“, a zapravo prodaji skoro 7 miliona kvadrata zemlje na Luštici. Tvrdoglavo stojeći na stavu da je sva ta zemlja državna, Vlada je u međuvremenu na vrat budžetu,  pored troškova za ekspropijaciju navodne državne, a pokazalo se privatne zemlje, koji su u pravilu veći od procjene Uprave za nekretnine, natovarila i ogromne troškove sudskih postupaka. Ceh koji stoga plaćaju svi građani Crne Gore je narastao preko tri puta više od procjena iz 2009., ali niko u državnoj administraciji nakon svega, nije snosio odgovornost zbog ovako neodgovornog kršenja imovinskih prava dijela sopstvenih građana, a koje će opet plaćaju svi drugi građani – poreski obveznici Crne Gore.

Izvor:S.L

Najčitanije