26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Nastavlja se predizborno zapošljavanje u Tivtu

Nezavršeni objekat Dnevnog centra na Seljanovu – Tivat

Iako po važećim propisima u Crnoj Gori ne ni smjelo biti zapošljavanja u javnom sektoru u vrijeme od raspisivanja do održavanja izbora, u Tivtu se to intenzivno čini pred lokalne izbore koji će se u tom gradu održati 5.aprila.

Nakon Opštine i tivatskih lokalnih preduzeća i ustanova koji su od dana raspisivanja izbiora 4.februara raspisali oglase za popunu dvadesetak mahom novootvorenih radnih mjesta, tom trendu se pridružila i najnovija  lokalna javna ustanova – ,,Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju” Tivat.

Ta ustanova koja još nije zvanično ni počela sa radom jer je objekat Dnevnog centra na Seljanovu još uvijek u izgradnji i opremanju,  je 26. februara na sajtu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore raspisala oglase za popunu devet novotvorenih radnih mjesta.

JU Dnevni centar traži po jednog defektologa, domaćicu, domara, njegovateljicu, psihologa, koordinatora, savjetnika za administrativno-finansijske poslove i rukovoditelja službe za pravno-ekonomske poslove, sve na neodređeno vrijeme. Ranije je Upravi odbor te JU koju je Opština Tivat osnovala lani, u februaru već raspisao i oglas za zapošljavanje direktora u punom mandate na 4 godine, iako Dnevni centar već ima određenu vršiteljku dužnosti direktorice – bivšu gradonačelnicu Tivta dr Snežanu Matijević (DPS), a  vd stanje , po zakonu, može trajati do šest mjeseci.

Članom 33 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisano je ograničenje zapošljavanja lica na određeno vrijeme odnosno zaključivanje ugovora za obavljanje privremenih i povremenih poslova u državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave, javnim preduzećima, javnim ustanovama i državnim fondovima, u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora.

To je po zakonu, moguće isključivo ako su ispunjena tri kumulativna uslova i to: radi obezbjeđivanja neometanog i redovnog odvijanja i funkcionisanja procesa rada tih organa vlasti,  na osnovu odluke nadležnog organa ovih subjekata, i samo ako je to predviđeno aktom o sistematizaciji radnih mjesta. U tim slučajevima sve odluke o zapošljavanju koje su donijete u skladu sa zakonima kojima se uređuju radni odnosi, prava i obaveze državnih službenika i namještenika i obligacioni odnosi, sa kompletnom pratećom dokumentacijom, dostavljaju se Agenciji za spriječavanje korupcije (ASK) u roku od tri dana od dana donošenja konkretne odluke o zapošljavanju.

Uprkos tim ograničenjima, administracija gradonačelnika dr Siniše Kusovca (DPS) “sjetila” se u sred izborne kampnaje da Opštini, njenim preduzećima i ustanovama nedostaje čitav niz kadrova pa je raspisano skoro 30 oglasa za popunu mahom novootvorenih radnih mjesta u lokalnoj javnoj upravi.

Izvor:S.L

Najčitanije