23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Nastavlja se projekat gradnje žičare – Naručena analiza opravdanosti za dionicu od Lovćena do Cetinja

Žičara Kotor – Lovćen – foto Roko Stjepčević Boka News

Prijestonica Cetinje raspisala je tender za usluge izrade analize opravdanosti izgradnje druge faze žičare Kotor – Lovćen ( Ivanova Korita) – Cetinje.

Vrijednost je 24.900 eura bez, odnosno nešto preko 30.000 eura sa PDV-om.

Kako je navedeno, u izradi analize opravdanosti naročito se uzima u obzir ostvarivanje javnog interesa projekta, procjena rizika i tehnički, finansijski i ekonomski efekti predloženog projekta.

Analiza opravdanosti, između ostalog treba da sadrži opis projekta, ključne karakteristike, lokaciju, procjenu vrijednosti, te ciljeve koji se realizacijom projekta namjeravaju ostvariti.

Takođe, treba da ima poslovni plan koji uključuje tehničku finansijsku i ekonomsku analizu, procijenjeni vremenski okvir izgradnje u mjesecima, finansijsku i ekonomsku analizu, procjenu kapitalnih izdataka, kao i dinamiku kapitalnih troškova. Mora imati i analizu operativnih troškova i prihoda, zatim operativnih prihoda od usluga prevoza, rekapitulaciju prihoda u prvoj godini poslovanja, ciljne grupe.

Dio analize treba da bude i projekcija finansijskih izvještaja, procjena bilansa uspjeha, zatim procjene ekonomskog toka, finansijskog toka, interne stope rentabilnosti, kao i neto sadašnje vrijednosti.

Dokumentom se mora izvršiti i analiza potencijalne realizacije projekta putem drugih alternativnih modela, recimo javno-privatnog partnesrtva i slično. Potrebno je utvrditi i procjenu rizika na budžet lokalne samouprave, kao potencijalnih rizika na njen javni dug.

Osnov za izradu analize su urbanističko tehnički uslovi. Rok za izvršenje ugovor je 60 dana.

Ponude se dostavljaju najkasnije do 12. marta do 10 sati.

Podsjetimo, Senat Prijestonice Cetinje dao je sredinom januara punu podršku za nastavak realizacije projekta izgradnje žičare koja podrazumijeva izgradnju druge međustanice Ivanova korita i završne stanice na Cetinju.

Tada je usvojen zaključak da Prijestonica Cetinje, u cilju stvaranja preduslova za nastavak realizacije projekta izgradnje žičare, primjenu Urbanističko-tehničkih uslova i izradu tehničke dokumentacije, iz kapitalnog budžeta za 2024. finansira izradu Studije opravdanosti, Cost-Benefit analize, Detaljnu studiju predjela i izradu idejnog projekta.

Prva faza projekta podrazumijevala je izgradnju žičare od početne stanice Dub do međustanice Kuk i realizovana je u potpunosti, a nastavak izgradnje žičare Kotor – Ivanova korita (Lovćen) – Cetinje podrazumijevao bi izgradnju druge međustanice Ivanova korita i završne stanice na Cetinju ukupne dužine oko 10.780 metara. Međustanica Ivanova korita nalazi se u centru Nacionalnog parka Lovćen na 1.265 m nadmorske visine, a početna stanica Cetinje se planira na lokaciji u blizini Ljetnje pozornice, uz obavezno poštovanje važećih urbanističko-tehničkih uslova kako se ne bi narušila zaštićena zona pozorišta na otvorenom.

Na istoj sjednici Senat Prijestonice donio je zaključak da Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa NP Lovćen preispita poziciju trase žičare Kuk – Ivanova korita – Cetinje zadate Prostornim Planom posebne namjene NP Lovćen, kao i da Prijestonica Cetinje sa relevantnim nadležnim ogranima ostvari saradnju po pitanju ukrštanja trase žičare sa saobraćajnicama i dalekovodom.

Žičara Kotor – Lovćen
Nakon dobijanja potrebne dokumentacije Senat Prijestonice će organizovati posebnu sjednicu na kojoj će se donijeti konačna odluka o načinu nastavka realizacije projekta izgradnje žičare Kotor – Ivanova korita (Lovćen) – Cetinje i modelu njenog finansiranja.
Izvor:eKapija

Najčitanije