11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Nastavljaju putem kojim je Vida išla…

Učenici, profesori i roditelji ponosni na koncerte povodom Dana Muzičke škole “Vida Matjan”, mladi talenti pobrali aplauze publike


Koncert održan u Crkvi Sv.Duha u Kotoru zadržao je pažnju publike tokom cijela dva sata, tokom kojih su ljubitelji muzike imali priliku da čuju učenike od najnižih razreda, osnovne škole pa sve do srednjoškolaca Muzičke škole “Vida Matjan”. Ovo je treći koncert održan povodom proslave Dana škole, 11. marta, a cijeli mart obilježen je raznim muzičkim dešavanjima.

-Program je bio veoma sadržajan, a to znači kada profesori odaberu dobro program i kad se on uvježba i spremi onako kako treba, onda to lijepo zvuči i drži pažnju, od mališana, kojih je bilo mnogo u publici, do već iskusnih slušalaca naših koncerata, roditelja i profesionalaca, kaže Mihajlo Lazarević, direktor JU ŠOSMO “Vida Matjan”.

-Velika nam je čast što nosimo ime po Vidi Matjan, istaknutoj pedagoškinji, koja je čitav svoj život posvetila muzici, Kotoru, djeci, učenicima. Možemo biti ponosni, jer smo nastavili put kojim je Vida išla time što imamo veliki broj učenika osnovne i srednje Muzičke škole (preko 500 njih, zajedno sa područnim odjeljenjima Radanovići, Lastva grbaljska, Risan). To je nešto na čemu smo mi, starije generacije vaspitavani, oni koji su se školovali u ili van Kotora, jer pedagogija Vide Matjan je bila poznata širom bivše Jugoslavije, pa i Balkana. Svi ovi koncerti su dokaz da smo mi na pravom putu, onom putu koji je ona zacrtala još kada je Škola osnovana 1947. godine. Vida Matjan je imala jedan specifičan metod- prvo, veliku ljubav i posvećenost radu sa djecom svih uzrasta, prilazila im je na brožan, roditeljski način, a u isto vrijeme tražila od njih ozbiljnost i pristup radu kao već formirani umjetnici i profesionalci.

Svirali su u raznoraznim sastavima i ansamblima, ona je pisala mnogo muzike namjenjene određenom uzrastu i svojim učenicima, čuvene su njene “muzičke bajke”, njena klavirska i horska djela, sada možda malo prevaziđenog teksta, jer više ne živimo u tom državnom uređenju, ali ta pedagogija je ostala iza nje, dosta utemeljena. Jedno od obilježja Kotora, “Venecijanskih noći” uspostavljenih u 19. vijeku i Vide Matjan je i koncert pod maskama, kakav je održan 21. marta, a tu je i koncert renomiranih crnogorskih umjetnika- violiniste Marka Simovića i pijanistkinje Vladane Perović (13. marta), kazao je  Lazarević za Bokanews.

Vojislav Marković saksafon

Burne aplauze izazvao je nastup saksofoniste Vojislava Markovića iz klase prof. Gorana Turkalja (A. Grgin: Concertino), koji se tri puta vraćao na scenu za naklon poublici. Oduševila je i Jovana Šujica, flauta (Concertino C.Chaminade), klasa Žane Marinković, kao i Marija Zečević, klavir, Vjera Radulović, violina, Lara Pavićević, solo pjevanje, te mnogi drugi. Solo vokalistkinja Dora Štampić, iz Tivta, učenica trećeg razreda Srednje škole, bavi se popularnom muzikom od svoje sedme godine, a “usput” je nastavila da školuje glas.  Na koncertu je nastupila zajedno sa Tijanom Nikolić u Rosinijevom “Veselom duetu dviju mačaka” u saradnji sa Markom Medojevićem sa harmonikom.

-Popularno pjevanje mi je nekako draže, ali mi i opera mi svakako ide, imam dobru profesorku tako da sam i ovo zavoljela. Spremamo se za takmičenje “Bruna Špiler” (krajem aprila), kao i za Državno takmičenje, kazala je Štampić za Boka News.

-Koncerti su značajni za kulturu ovoga grada, a takođe i da bi djeca vježbala, da bi imala motivaciju za nastup, to je pogon za njih da osmisle svoj program. To je ono što ih sjutra čeka – koncertni podijum, grupna ili individualna nastava, kaže prof. Goran Ševaljević, koji je pripremio ovo troje učenika.

Jedan od dva učenika viole, Jovan Ognjanović, iz klase prof. Ivane Radović, svirao je zanimljivu kompoziciju “Country Gardens” (P.Grainger). Svira i u orkestru, ali više mu se dopada solo nastup.

Lara Pavićević, solo pjevanje

-Mnogo mi se dopada zvuk viole, svi kažu da je to samo veća violina, ali nije, jer ima dublji ton I baš mi se svića, odgovara bokji moga glasa i prija mi dok sviram, kaže Ognjanović.

Posebnu pažnju izazvao je nastup Orkestra I,II,III i IV razreda  SMŠ, koji je izveo Hajdnov “Finale” iz “Simfonije b.r64”.

Publika uživala

-Orkestar kao nastavni predmet obuhvata učenike od prvog do četvrtog razreda Srednje škole, s tim što smo sad dodali malo pojačanje- dvije učenice Osnovne škole , koje su jako dobre- violinistkinje Isidora Zirojević iz VIII razreda i Joana Kažić iz VI razreda. Sa njih dvije imamo dvanaestoro članova orchestra, s tim što nam uskoro odlaze maturanti, ali doći  će nova generacija, pa ćemo se “ofreškat”, kaže za Bokanews Ksenija Đuričković, dirikentkinja Orkestra. Najavljuje nastup orkestra 19. aprila povodom Fešte kamelija, u saradnji sa Horom Srednje škole, a očekuje ih i učešće u projektu “VIVUM” pod pokriviteljstvom UNICEF-a. Kotorski đaci će biti dio Crnogorskog omladinskog simfonijskog orkestra pod upravom Marka Koroviča na završnom koncertu 2. jula na Cetinju.

/M.D.Popović/

Najčitanije