16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Nastavljaju se ruski napadi na Ukrajinu

Ukrajina

Rusi objavljuju svoje nove navodne uspješne napade u kojima je, tvrde, poginuo velik broj ukrajinskih vojnika.

– U večernjim satima 28. jula vojni vlak na stanici u Krasnoarmejsku u Doneckoj Narodnoj Republici prevozio je elitni bataljun prve samostalne brigade ukrajinskog predsjednika. Uništen je izravnim pogotkom rakete iz zraka. Više od 140 nacionalista ubijeno je na mjestu. Oko 250 militanata zadobilo je ozljede. Sva oprema u vlaku je izvan upotrebe, priopćio je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Ukrajina nastavlja tvrditi da ih Rusija lažno optužuje za napad američkim projektilima HIMARS na zatvor u okupiranom mjestu Olenivki u kojemu su poginula 53 zarobljenih Ukrajinaca. Kijev tvrdi kako je lako dokazati da oni nisu ispalili nikakve projektile, te da su ruski plaćenici iz skupine Wagner eksplozivom likvidirali zarobljenike kako bi se uništili tragovi mučenja kojima su bili izloženi. Traže međunarodnu istragu i najavljuju osvetu.

– Svi dokazi o zločinima okupatora bit će prikupljeni. Svi su krivi – i oni koji su odobrili, i oni koji su organizirali, i oni koji su raznijeli te ljude – svi će oni biti pronađeni. Ali ni to neće biti dovoljno. Moraju se poduzeti pravni koraci međunarodne zajednice protiv te terorističke države. Osude na političkoj razini nisu dovoljne za ovo masovno ubojstvo. Kakve odnose možete imati s terorističkom državom nakon ovako nečega? Kakve poslove možete sklapati s njima, pita ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

– Naći ćemo ih ma gdje bili. U okupiranim dijelovima Ukrajine, u Rusiji, ili u nekoj trećoj zemlji. Ukrajina će osigurati da budu kažnjeni. Jedan dan su lagali o napadu ukrajinske vojske, a danas i potvrdili svoj zločin izjavom veleposlanika. Želim podsjetiti Putina, koji je osobno odgovoran za ovaj ratni zločin, kako se ne razgovara o užetu u domu čovjeka koji se objesio, poručuje Nikita Nadtochiy, v.d. zapovjednika pukovnije Azov.

Ukrajina tvrdi kako se satelitskim slikama i drugim sredstvima može dokazati da je eksplozija u zatvoru bila detonirana iznutra te da u to vrijeme nije bilo ispaljivanja ukrajinskih raketa u dosegu tog cilja.

Izvor:HRT-Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije