16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Skautska olimpijada okupila preko 1.000 mladih na Grahovu

DIO NAJMLAĐIH UČESNIKA ŠESTE SMOTRE IZVIĐAČA/ FOTO ŽELJKO ŠAPURIĆ

Oko 1.050 izviđača iz više zemalja regiona i svijeta učesnici su VI Smotre izviđača koja je počela na Grahovu. Organizator smotre je Savez izviđača Crne Gore (SICG), uz podršku Opštine Nikšić i više sponzora, a svojevrsna skautska olimpijada trajaće devet dana.

Na otvaranju smotreNađa Lalović iz Saveza izviđača kazala je da je ovo značajan događaj u životu jednog izviđača.

–Tokom ovih devet dana pred vama je izazov da dokažete i pokažete koliko volite i cijenite izviđačku organizaciju stvarajući nova prijateljstva, uspomene i prenoseći iskustva jedni drugima – kazala je, između ostalog, Lalović.

U prethodnim danima na Grahovskom polju pripremljen je teren za izviđačke kampove, a tokom smotre, čiji je moto “Zakorači u život” a maskota lisica Mima, za učesnike su pripremljeni razni programi pa i obilasci kulturno-istorijskih i turističkih destinacija Nikšića i Primorja. Smotru je otvorio predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević ističući da je SICG organizacija koja ima tradiciju dugu 66 godina, a da do sada nije imala svoj nacionalni kamp.

– Više smo nego sigurni da je projekat izgradnje kampa na Grahovu, ali i sama Smotra izviđača dobra i korisna za sve nas, a posebno za djecu i mlade. To što smo podržali ovaj projekat, govori o našoj odgovornosti i pokazuje spremnost lokalnog rukovodstva da brine o svim sferama društva i svakom građaninu Nikšića, stvarajući što bolje uslove za život, ali i veće mogućnosti djeci i omladini za nove sadržaje – za nove oblike učenja i istraživanja putem zabave i razonode – rekao je Kovačević.

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković istakao je da će događaji koji, poput Smotre izviđača, povezuju pripadnike različitih vjera i nacija i u korist su izgrađivanja kvalitetnih veza i prijateljstava imati podršku lokalne uprave grada.

Almina Cikotić iz Ministarstva sporta i mladih kazala je da će taj resor u i ubuduće raditi na poboljšanju položaja mladih i jačnju njihovog aktivizma. Predsjendik Saveza izviđača Crne Gore Peko Vukadinović zahvalio se svima koji su pomogli održavanje Smotre koja bi trebalo da se održava svake četiri godine.

Izvor:Dan

Najčitanije