17 C
Kotor

Slušaj online radio

Nastavljaju se žestoki napadi, Kijev ne odustaje od traženja vojne pomoći

Kijev – napad Rusije na grad

Uskoro će godina dana od početka ruske agresije na Ukrajinu. Žestoki napadi nastavljaju se i nakon što su Njemačka i Sjedinjene Države najavile da će Kijevu poslati moćne tenkove.

Ukrajinci navode da su, uz rakete i dronove, Rusi u napadima upotrijebili i hipersonične projektile Kinžal. Kijev ne odustaje od traženja vojne pomoći, od Zapada sada očekuje i borbene zrakoplove.

Ukrajina će tražiti borbene avione nakon što je osigurala tenkove

Nakon što su zapadne zemlje najavile da će Ukrajini poslati njemačke i američke tenkove, Leopard 2 i Abrams, počeo je masovni ruski napad projektilima i dronovima.

Ukrajinci tvrde da su Rusi upotrijebili i hipersonične projektile Kinžal za napade na ciljeve diljem zemlje. Nakon tenkova, Kijev od Zapada sada traži i borbene zrakoplove.

Japan pojačao sankcije Rusiji nakon smrtonosnih raketnih napada

Japan je u petak pojačao sankcije protiv Rusije nakon najnovijeg vala raketnih napada na Ukrajinu širenjem popisa zabranjenih proizvoda za izvoz Rusiji te zamrzavanjem imovine ruskih dužnosnika i subjekata.

Ta je odluka donesena jučer nakon niza ruskih napada diljem Ukrajine u kojima je poginulo najmanje 11 osoba, nakon što su Njemačka i SAD obećali opskrbiti Ukrajinu tenkovima svoje proizvodnje.

– U svjetlu situacije oko Ukrajine i kako bi doprinio međunarodnim naporima za osiguranjem mira, Japan će implementirati zabranu izvoza u skladu s drugim velikim zemljama, priopćilo je ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije.

U sklopu novih sankcija Japan će, između ostalog, zabraniti od 3. veljače isporuke proizvoda za 49 organizacija u Rusiji koje bi ih mogle koristiti za unaprjeđenje ruskih vojnih kapaciteta.

To će uključivati proizvode u rasponu od vodenih topova, opreme za istraživanje plina i opreme za poluvodiče do cjepiva, opreme za rendgen, eksploziva i robota, priopćilo je ministarstvo.

Japan će također zamrznuti imovinu tri subjekta i 22 pojedinca u Rusiji, uključujući zrakoplovnu tvrtku JSC Irkut, proizvođača projektila zemlja-zrak MMZ Avangard, zamjenika ministra obrane Mihaila Mizinceva i ministra pravosuđa Konstantina Čujčenka, kao i 14 osoba povezanih s aneksijom dijelova jugoistočne Ukrajine.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije