19 C
Kotor

Slušaj online radio

Stari Bar: XX Maslinijada od 27. do 29. januara

Maslinijada Stari Bar

Nakon više odlaganja, jubilarna 20. Maslinijada biće konačno održana ove nedjelje, od petka 27. do nedjelje 29. januara.

 Svečano otvaranje je zakazano za subotu, 28. januara, sa početkom u 11 časova u Starom Baru.

-Manifestaciju u organizaciji NVO „Maslinijada“ i NVO Udruženje maslinara „Antivari“ Stari Bar započinje Međunarodna konferencija„Maslinarstvo – tragom tradicije ka inovativnoj budućnosti“ u petak 27. januara u 17 časova u Svečanoj sali Dvorca kralja Nikole u Baru.

U sklopu konferencije, biće priređena degustacija nagrađenih maslinovih ulja, a pratiće je tematska izbložba barskih umjetnika, iz organizacije „Street in art“.

Istog dana, biće organizovana i posjeta Barskoj uljari, za sve zainteresovane posjetioce-navode iz Organizacionog odbora.

Maslinijadu koja se održava pod pokroviteljstvom Opštine Bar, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, u subotu, u 11 časova u Starom Baru zvanično otvara potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, a posjetiocima će se obratiti i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.

-Biće uručene nagrade za najbolja maslinova ulja, najuspješnije maslinare, najbolje održavane maslinjake i najljepše izložbene štandove.

U subotu i nedjelju, biće upriličen bogat kulturno-zabavni program, u kojem nastupaju KUD „Rumija“ i KUD „Jedinstvo“, Barske mažoretke, Rock band Akademia, Nenad Knežević KnezDžaja i Dino Beharović, Orkestar „Tuške meraklije“, Žuti Serhatlić i Ari Hajdarević.

Tradicionalno, na izložbenim štandovima biće besplatna degustacija maslina, maslinovog ulja, sira, meda, vina, domaćih sokova i ostalih prepoznatljivih jela barskog podneblja-dodaju organiztori.

Maslinijada se organizuje od 2002. pod sloganom „Maslina je ime Bara“, i predstavlja jednu od najposjećenijih i najznačajnijih poljoprivredno-turističkih manifestacija u Crnoj Gori.

Za gledoce iz dijaspore, omogućen je prenos uživo, tokom oba dana, putem zvaničnog YouTube kanala NVO „Maslinijada“, kojem se može pristupiti putem linka u nastavku:

Maslinijada I dan: https://www.youtube.com/watch?v=XiG9AxnIEzk

Maslinijada II dan: https://www.youtube.com/watch?v=ticYuyYyMuQ

Izvor:Feral.bar

Najčitanije