15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

NATO neće graditi baze u Boki Kotorskoj

Predavanje o NATO-u HN
Predavanje o NATO-u HN

Na seminaru, koji su danas organizovali, Uprava za kadrove i vladin Komunikaconi tim za NATO, za službenike i odbornike Hercegnovske opštine, ambasador Velike Britanije Jan Viting kazao je da je njegova država „sto odsto uz Crnu Goru na njenom evroatlanskom putu. Mi želimo da vidimo bezbjednost stabilnost i prosperitet u zemljama istočnog Balkana.“

”Ja ne mogu da kažem da li ćete dobiti pozivnicu ove godine, to je na vama da stvorite uslove da se to i ostvari, ali mogu reći da Crna Gora ima stoprocentnu podršku Velike Britanije na putu ka članstvu u NATO. ”, kazao je Viting.

Pukovnik Mehmedin Tahirović je kazao je da nijesu tačni navodi da će NATO graditi baze u Boki Kotorskoj i istakao da članstvo u NATO nikako ne znači i izgradnju vojnih baza. On kaže da Crna Gora može da računa na poršku Velike Britanije ne samo političku već i praktičnu.

”Mnogi govore NATO će graditi baze u Boki. NATO nema baze i neće postavljati baze. NATO funkcioniše po principu zajedničke vojne infrastrukture, kroz koju je recimo Hrvatska od 2009. godine ostvarila 140 miliona eura prihoda”, kazao je između ostalog Tahirović.

Predavanje o NATO-u HN
Predavanje o NATO-u HN

On je takođe podsjetio da članstvo u Alijansi znači i dodatna sigurnost od sve rasprostanjenijeg terorizma i ilegalne migracije.

”Za razliku od EU u NATO se prenosi dio suvereniteta države, pa stoga nije zakonski obavezno da se odluka o članstvu donosi referendumom, to je precizirano i našim Ustavom“ kazao je Tahirović.

 

Najčitanije