16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Nautička sezona gotovo na razini lanjske

Dalmacija ostrva – foto M.Marušić

Uprkos slabijim rezultatima iz jula i avgusta, ova će nautička sezona završiti s gotovo jednakim rezultatima kao i lanjska, zahvaljujući odličnoj pred i posezoni.

Dio čartera bilježi rezervacije i za studeni. Na izmaku sezone sve više se govori i o izazovima razvoja hrvatske nautike, odnosno kako pomiriti zahtjeve gostiju s očuvanjem prirode.

Za sektor čartera, čija je flota narasla za oko 7 posto, ova je godina bila bremenita.

– Podsezona će sigurno u odnosu na neke prethodne sezone bilježiti pozitivne rezultate, dok se recimo na razini cijele sezone to ne može baš primjeniti, ističe Selma Čmelik, osnivačica čarter platforme.

Da su odlični rujan i listopad ublažili pad rezervacija u srcu sezone, potvrđuju i podaci sustava “e-crew”.

– 530 hiljada dolazaka 3 i pol miliona noćenja to je praktički izjednačen rezultat u odnosu na prošlu godinu, otkriva Kristijan Staničić, direktor HTZ-a.

A i nautika mijenja kurs prema zaštiti mora. Jer samo malo više od trećine nautičara, pokazuju podaci, otpadne vode s plovila, iz crnih tankova, prazni u lukama nautičkog turizma.

– Prvi krovni zakon o hrvatskom truizmu koji i u konačnici i u sektoru nautike predviđa određena ulaganja u smjeru održivosti odnosno ulaganja u crne tankove odnosno ozelenjevanje flote, objašnjava Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Ministarstva turzima i sporta.

“Zelenom poslovanju” najveći mediteranski lanac marina već je okrenut.

– Sva električna energija koju nabavljamo na tržištu dolazi iz obnovljivih izvora. Punjači za električna vozila su već u marinama. Vodik je jedna od tema o kojima ćemo razgovarati u budućnosti, poručuje Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d.d.

Očekuju to i turisti. Priroda i ekologija, ističu, glavni su razlozi njihova dolaska.

– Imate najljepšu obalu na cijelom Mediteranu, a u ovaj sam arhipelag jednostavno zaljubljen, ističe Helmut, nautičar iz Njemačke.

Poticaji za ulaganje u ekologiju luka nautičkog turizma, zalog su za očuvanje prirodnog resursa na kojemu počiva naša gospodarski najunosnija grana.

Najčitanije