17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Nautički turizam nije baš potpuno stao

Dolazak jahti

Da nautički turizam u Boki nije potpuno zamro uprkos koronavirusu, pokazuje i današnji primjer kada su u dvije ovdašnje marine dovezene četiri jahte bez posade, a koje će u Crnoj Gori ostati do daljnjeg pri čemu će njihovi vasnici iz Sjeverne i Zapadne Evrope, našim kompanijama plaćati vez i ostale troškove svojih brodova.

Naime, posredstvom pomorskog agenta, komapnije MRM iz Tivta, jedan od specijalnih brodova holanske kompanje za transport jahti „Sevenstar“, uplovio je u luku Zelenika gdje su danas sa njega iskrcane četiri veće motorne jahte. Po dva od tih brodova potom su se, samo sa ukrcanim domaćim skiperom i pod nadzorom Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama odnosno pomorske Granične policije, uputila u marinu Porto Montenegro u Tivtu, odnosno novu Airport marinu podgoričke komopanije „Saniteko“ u uvali Brdišta kod Ostrva cvijeća u Tivatskom zalivu. Tamo će do daljnjeg ostati dvije od jahti koje su holandskim brodskim transporterom prispjele u Boku – 27 metara duga „Lorenz“ i 23 metra duga „Sawasdee III“.

U Porto Montenegro su danas stigle 22 metra duga jahte „June“ i 24 metra duga „Claudia Z“. I dok će „June“ čiji je vlasnik iz Hrvatske kod nas sačekati da se završi vanredn situacija sa koronavirusom i odavde isploviti za Hrvatsku čim to prilike dozvole, 77 stopa dugi „Sunseeeker“ „Clauda Z“ u Porto Montenegru će ostati znatno duže jer će tivatska marina toj jahti biti matična luka u narednih godinu dana.

Izvor:S.L

Najčitanije