20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Navaljni prebačen na liječenje u Njemačku

Navalni – foto EPA

Teško bolesni ruski opozicionar Aleksej Navaljni avionom je jutros prebačen u Njemačku, nakon insistiranja njegove supruge i saradnika, koji su optužili ruske vlasti da to pokušavaju da spriječe.

Ljekari u sibirskom gradu Omsku saopštili su u petak da je Navaljni u indukovanoj komi, da mu život nije u neposrednoj opasnosti i da su mu moždane funkcije stabilne.

Kira Jarmuš, portparolka Navaljnog, rekla je da je njegova supruga Julija bila u avionu za Njemačku.

Njegovu evakuaciju inicirala je i platila njemačka Cinema for Peace, a on će se liječiti na klinici Čarite u Berlinu.

Ambulantni avion sa Navaljnim trebalo je sinoć da poleti za Njemačku, ali je let odložen zbog zahteva njemačkog sindikata avio-prevoznika da piloti moraju da se odmore prije dugog leta.

Navaljni, dugogodišnji protivnik predsjednika Vladimirar Putina i njegovih saradnika i borac protiv korupcije, onesvijestio se u avionu za Moskvu u četvrtak, nakon što je popio čaj za koji njegovi saradnici vjeruju da je bio otrovan.

Ruski ljekari u Omsku izjavili su da se stanje Navljalnog malo popravilo, ali da je i dalje u suviše nestabilnom stanju da bude transportovan van zemlje, oni su kasnije saopštili da nemaju primjedbe na njegovo premještanje u Njemačku, nakon što su njemački ljekari procijenili da može da putuje.

Porodica i saradnici ruskog opozicionog lidera su optužili Moskvu da blokira njegovu medicinsku evakuaciju u Njemačku da bi zataškala “pokušaj da se on otruje”.

Julija Navaljna pisala je Putinu i apelovala da dozvoli da Navaljni bude prebačen u Njemačku, prenosi Tanjug.

Navaljnom je u pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu, a njegova portparolka Kira Jarmiš izjavila je da je on vjerovatno otrovan.

Izvor:Hina

Najčitanije