30 C
Kotor

Slušaj online radio

I navijači traže pravdu za “Crnu ovcu” – The Black Sheep, lokal u kojem je …

Navijači sa transparentom
Navijači sa transparentom

Nesvakidašnji protest na rukometnoj utakmici u Tivtu

Navijači i posjetioci rukometne utakmice koja je igrana večeras u Tivtu, RK Partizan 1949 – RK Rudar (36:30), raširili su transparent “Pravda za Ovcu“ u znak podrške lokalnom gastro pab-u The Black Sheep u kojem je, vjerovali ili ne, zabranjeno puštanje muzike.

“Crna ovca” je zaista crna ovca. Naime, vlasnicima pab-a lokalne vlasti izdale su dozvolu za rad ali zabranile puštanje muzike! “Crna ovca” je time postala jedini pab na svijetu koji može da radi ali ne smije da pušta muziku. Građani su uoči utakmice potpisivali i peticiju koju su vlasnici pab-a pokrenuli, kako bi zatražili pravdu za omiljeno mjesto mnogih i iskazali protivljenje odluci lokalnih vlasti.

Tivat je mediteranski grad u turističkom i investicionom usponu. Bilježi rekorde u obimu investicija i turističke ponude ali, očigledno i neke neslavne poput ovog da se zabrani muzika lokalu u gradu koji stremi poboljšanju turističke ponude.

Lokal- The Black Sheep
Lokal- The Black Sheep

Tivat jedini na svijetu ima ugostiteljski lokal u kome je zabranjemo puštanje muzike

Osim što ima najveću marinu za superjahte u ovom dijelu svijeta, Tivat drži i svjetski primat jer je vjerovatno jedini grad na planeti koji ima i ugostiteljski objekat u kome je zvanično zabranjeno puštanje muzike. Riječ je o gasto-pubu „The Black Sheep“ u Ulici 21.novembra u centru grada, a koji će uskoro proslaviti prvu godinu rada. Produkt entuzijazma tri mlada suvlasnika i ulaganja od preko 50 hiljada eura u prostor koji je odavno registrovan za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, „The Black Sheep“ (Crna ovca) je proteklih mjeseci svojim osobenim stilom i ugostiteljskom ponudom stekao brojne poklonike, posebno među strancima koji žive u Tivtu i stranim turistima, jer ovdje mogu osjetiti dio atmosfere klasičlnih engleskih pabova. Taj ugostiteljski objekat međutim, već je mjesecima „u nemilosti“ lokalne uprave koja je „The Black Sheep-u“ prvo izdala, a potom oduzela dozvolu za puštanje muzike. Tako sada tivatska „Crna ovca“ potpuno opravdava svoje ime jer je vjerovatno jedini lokal u svijetu kojem je zabranjeno da pušta muziku. To se, prema riječima trojice suvlasnika, Zdravka Nišavića, Vedrane Brguljan i Damira Moškova, pogubno odražava na rad lokala, pa je pab koji zapošljava desetak radnika došao pred zatvaranje.

„Naš objekat ima apsolutno sve dozvole za rad, sve što ovdje radimo obavlja se legalno, izdaju se fiskalni računi, svi radnici su prijavljeni i redovno se plaćaju sve dadžbine. U lokal smo uložili preko 50 hiljada eura od čega 6.500 eura u samu zvučnu izolaciju. Na zahtev Opštine, od države sertifikovana kuća za tu djelatnost, podgorički Institut za sigurnost  obavio je ispitivanje buke u našem lokalu i okolini i sačinio proračun stanja zvučne izolacije koji pokazuju da poslujemo potpuno u skladu sa svim zakonima Crne Gore.“- kažu suvlasnici „Crne ovce“ naglašavajući da nikada nisu puštali glasno muziku, niti mehaničku, niti živu tokom svirke nekog od bendova jednom nedjeljno u lokalu. Uprkos tome, njihove komšije iz kuće koja se „naslanja“ na lokal, familija Zeković, proteklih je mjeseci protiv „Crne ovce“ podnijela preko 150 prijava Komunalnoj inspekciji, Komunalnoj policiji Opštine Tivat i samom Odjeljenju bezbjednosti, tvrdeći da od glasne muzike nemaju mira.

Navijači sa transparentom
Navijači sa transparentom

„Uprkos tolikim prijavama, niti jedna od tih institucija prilikom brojnih kontrola našeg lokalan nije našla ama baš nijedan prekršaj. Zekovići koji su se javno hvalili svojim dobrim vezama u DPS i vrhu Opštine i obećavali nam da će nas zatvoriti, nisu odustajali i pred lokalne izbore u Tivtu, Opština nam je 4.aprila, po osnovu njjihoviog zahtjeva,  povukla prethodno izdatu dozvolu za puštanje muzike. Žalili smo se na to, ali je drugostepeni organ – glavna administratorka Opštine Tivat Jovanka Laličić (DPS), odbacila žalbu i potvrdila riješenje o ukidanju dozvole za emitovanje muzike. Od tada do danas jedan komunalni policajac bukvalno stalno dežura u blizini našeg lokalna ne bi li nas „uhvatio“ u puštanju muzike.“- kažu Nišavić, Brguljan i Moškov naglašavajući da iako im je ukinula dozvolu, Opština nije odustala od naplaćivanja „Crnoj ovci“ takse za emitovanje muzike. Oni tvrde da su mjerenja u spavaćoj sobi Zekovića pod maksimalno pojačanom muzikom u „Crnoj Ovci“ „a mi tako jako muziku nikada nismo puštali“, pokazala nivo buke od 34 decibela, „daleko ispod granice od 40 decibela koju za ambijent za spavanje i odmor, predviđaju standardi EU“. Ističu da su sa Zekovićima navodno imali problemi i raniji zapupci prostora u kome sada radi „The Black Sheep“ kao i vlasnici okolnih restorana „Prova“ i „Lugo Mare“. Zbog ovakvog postupanja Opštine prema njima, Nišavić, Brguljan i Moškov su pokrenuli tužbu pred Upravnim sudom i Osnovnim sudom u Kotoru, tražeći nadoknadu štete a najavljuju i krivične prijave protiv Laličićke i drugih fuinkcionera u Opštini „zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi“.

Inače, gradonačelnica Snežana Matijkević i njeni saradnici prethodnih dana su se sastali sa vlasnicima „Crne ovce“ ali nisu uspjeli da riješe problem.

„Spor vezano za ovaj slučaj se vodi pred Upravnim sudom Crne Gore u Podgorici i pred Osnovnim sudom u Kotoru, što nas obavezuje da sačekamo odluku suda i postupimo u skladu sa istom. U namjeri da se do donošenja sudske odluke pokušaju izgladiti narušeni međuljudski odnosi, predsjednica opštine je danas primila vlasnike pomenutog ugostiteljskog objekta i još jednom saslušala njihove argumente. Svaka buduća reakcija pak mora sačekati sudski epilog“ – kazala nam je portparolka Opštine Tivat Branka Čelanović.

OPŠTINA ĆUTI O REZULTATIMA KONTROLA

Čelanović nije direktno odgovorila na pitanje koliko je prijava podnešeno protiv navodne buke iz „Crne ovce“, koliko puta su komunalna policija i inspekcija izlazile u kontrole tog objekta, što je tom prilikom konstatovano i koliko je prekršajnih naloga napisano tom lokalu zbog navodne preglasne muzike. Kazala je da je „mjesecima unazad opštinska Komunalna policija na dnevnom nivou primala pozive porodice Zeković, koji su se u najvećem djelu odnosili na problem buke“, i da je „komunalna policija regaovala u skladu sa svojim nadleđžnostima“. Istakla je da je komunalna inspekcija regovala kada „Crna ovca“ nije u skladu sa dobijenim riješenjem postavila terasu, pa je ta terasa uklonjena. Ona međutim, nije saopštila koliku je jačinu buke od muzike komunalna policija ili inspekcija izmjerila u lokalu, kao ni da li je vlasnicima „Crne ovce“ stim u vezi do danas napisan ijedan prekršpajni nalog ili naplaćena ijedna kazna.

„Po našim saznanjima, u vezi remećenja javnog reda i mira u navedenom objektu, a po prijavi, službene radnje preduzimali su i službenici Odjeljenja bezbjednosti Tivat.“- kazala je Čelanović. Vlasnici „Crne ovce“ kažu međutim, da ni policija protiv njih nije podnijela nijednu prekršajnu prijavu.

Radili-sva-mjerenja-i-ispitivanja
Radili-sva-mjerenja-i-ispitivanja

NIKAD NISU MJERILI BUKU A UZELI NAM DOZVOLU

“Uz brojne dozvole koje smo na osnovu zahtjeva Opstine Tivat pribavili neophodnih za rad ugostiteljskog objekta, tu su i izvjestaj o ispitivanju buke u životnoj sredini i proračun postojećeg stanja zvučne izolacije, izdati od strane Instituta za sigurnost iz Podgorice, na koji su nas uputili upravo službenici opstine Tivat. Upravo ti dokumenti koji su izdati od strane zvaničnog ograna postavljenog od strane Vlade, su osporeni prvo od načelnice za finansije i ekonomski razvoj Rajke Jovicević, a potom i glavnog administratora Opštine Tivat Jovanke Lalicic.”- kažu suvlasnici “Crne ovce” posebno naglašavajući da  “nije izvršeno niti jedno mjerenje buke do trenutka kada nam je prvostepeno, osporeno rješenje za puštanje muzike.”

“Nakon žalbe  na prvostepeno rješenje, donijeto je drugostepeno rješenje opet na našu štetu, od strane Laličićeve,  ponovo bez utvrđivanja prekršaja i mjerenja buke u objektu.”- ističu oni najavljujući tužbe i zahtjeve za odštetu.

Izvor:S. L.

Najčitanije