15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Neće nasipati more, ostaju prirodne kamene hridi

Mjesto gdje se planira nova plaža

Luštica Development želi da uredi novo kupalište blizu starog kamenoloma


Kompanija Luštica Development koja na obali zaliva Trašte u Krtolima kod Tivta razvija projekat velikog turističkog rizorta Luštica Bay, podnijela je zahtkev za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu za uređenje novog kupališta na obali kod rta Tri Krsta u zalivu Trašte.

Riječ je o katastarskoj parceli 1117/1 KO Radovići koja je obuhvaćena Državnom stidijom lokacije „Sektor 36“ opština Tivat, a  koja tretira prostor što ga obuhvata rizort Luštrica Bay. Na ovom mjestu trenutno se nalazi neuređena i djelimilno devastirana prirodna kamenita obala čije je zaleđe koje inače na ovom diujelu Luptice čini niska makija, većim dijelokm devastirano prethodnih decenija zbog ekspoloatacije kamena i pijeska koje je ovde nekada  obavljala tivatska građevinskia firma „Račica“. Na ovom mjestu nalazi se i manji kameni lukobran, te nedovršeni gat za pristajanje brodova kojima se nekada odavde planiralo izvoz kamena i pijeska u italiju. Taj posao nikada nije zaživio, ali je od njega ovdje ostalo nedovršeno manje pristanište koje čine tri armirano-betonska kesona u morum spojena betonskim pločama sa kamenim hridima na obali iza njih.

Na ovom prostoru Luštica Development namjerava da naprarvi uređeno kupalište površine 4.635 kvadrata, akoje će obuhvatiti i dvije postojeće betonske ponte površine po 24 kvadrata, odnosno postojeće betonsko pristanište povrpine 53 kvadrata u akvatoruijumu ispred ove katastarske parcele.

„S obzirom da je prostor od ranije devastiran, izvođenjem projekta bi se on priveo namjeni. Prilikom realizacije projekta neće biti izvođenja iskopnih radova, miniranja i slično već će se samo vršiti preraspoređivanje kamenog materijala koji se nalazi na lokaciji, od ranijih
zakupaca ovog prostora (Račica). Takođe, predviđeno je uklanjanje postojećeg armirano-betonskog otpada i njegov tretman u skladu sa propisima. Nakon uklanjanja otpada, izvršiće se ravnanje/nasipanje postojeće površine, raspoloživim materijalom u minimalnim visinskim zahvatima. Ravnanje/nasipanje znači da se postojeća površina podešava tako da bude prihvatljiva za postavljanje ležaljki. Plaža će se izvesti na cca 2 – 2,5 metra iznad površine morske vode. To je postojeće stanje, i takvo stanje se i zadržava.”- puše u dokumnetaciji vezanog za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata om procjeni uticaja realizacije ovog projekta na životnu sredinu.

Animacija

Precizira se da će se nasipanje plaže izvršiti materijalom iz obližnjeg kamenoloma – sa oko 400 kubika kamenog agregata granulacije 4-8 mm, “na cijeloj površini postojeće plaže, koja je, naglašavamo 2- do 2,5 metra iznad vodenog ogledala.”

Debljina nasutog materijala će biti oko 10 centimeatra i taj materijal neće ići u more jer će sama kontakt zona novouređenog kupališta i mora ostati onakva kakva je i danas – u obliku prirodnih kamenitih hridina. Na novoj  plaži će se postaviti ležaljke sa zaštitnim
suncobranima, a projektom nije predviđena izgradnja infrastrukturnih objekata niti su predviđeni bilo kakvi betonski radovi na lokaciji ili u njenom okruženju. Takođe, projektom nije predviđena ni zgradnja bilo kakvih objekata u moru ili u kontaktu sa morskom vodom. Postojeći armirano-betonski kesoni će se obložiti drvenim daskama sa gornje strane, a na plaži će biti postavljeni toalet kabine i korpe za komunalni otpad.

Dokumnetaciju vezana za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu izradio je Institut za istraživanja u oblasti zaštite na radu iz Podgorice, a ona je dostupna za uvid javnosti i dostavljenje primjedbi i sugestija građana u Sekretarijatu za uređenje Opštine Tivat prostora do 18.jula.

Izvor:S.L

Najčitanije