23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Neformalna grupa „60+“ na stazama kroz Boku Kotorsku

Planinari-entuzijasti svih uzrasta iz Tivta i Kotora, okupljeni u neformalnu grupu „60+“, započeli su ovu pješačku godinu laganom turom po poluostrvu Luštica



Od Radovića kombijem do Brgula, odatle pješice kroz luštička sela Đurđinovići, Eraci, Babunci, pa ukrug ponovo preko Brgula i Mardara priobalnom stazom do novog turističkog naselja Luštica Bay, 22 učesnika/ca ture, čiji je vodič bio Slobodan Drašković, uživali su u pejzažu isprepletenom beskrajnim suhomeđama i zapuštenim maslinjacima, sa meditreranskim biljem prošaranim cvjetovima i plodovima maginje i ostacima divljeg nara i rogaca. Divili su se ljepotama ruralnog ambijenta sa starinskim kamenim kućama i crkvama, primjećujući intenzivniju novogradnju. Zbog odrona stijene koja je u more ponijela i dio šetne staze ka Luštici Bay, planinari/ke su imali priliku i da se, uz dozu adrenalina, oprobaju u svojim vještinama veranja uz stijene, što je cijeloj turi dalo posebnu draž.

Prvi dio hodanja Lušticom protekao je u stabilnom vremenu, ali u zadnoj etapi ispratila ih je sitna kiša, koja nije prestajala do kraja ture. Držeći se izreke: “Ako bi Englezi čekali na sunce, ne bi iz doma izlazili”, koja je moto vodiča Draškovića, nisu dozvolili da im kiša pokvari dobro raspoloženje.

Luštički ambijent

-Energija ovih divnih ljudi sa kojim pjesačim mi daje podstreka da istrajem na organizaciji ovih naših planinarskih tura. Lijepo je čut i vjiđet da u ovom našem turbulentnom svijetu ima i mjesta đe samo zrači pozitivna energija.

A meni je bilo posebno drago čut kada je petogodišnja Lina, učesnica ture, na upit kako joj je bilo na turi odgovorila da joj je bilo divno, saopštio je Drašković.

Druženje će se nastaviti i ovog vikenda, u nedjelju 21. januara, kada najavljuju turu po Vrmcu sa tivatske strane- u Kavču će obići crkve S. Ivan, Sv. Križ, Sv. Petka, Sv. Ana, zatim crkvu Sv.Vrača u Gornjim Bogdašićima, crkve Sv. Anei Sv. Antuna u Peanima, a odatle preko Tripovića, nazad ka Tivtu i Kotoru.

/M.D.P./

Najčitanije