15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Neiskorišten potencijal Golog otoka i Svetog Grgura

Goli otok

Nekada kaznionice za političke zatvorenike, a danas raj za nautičare i izletnike to su Goli otok i Sveti Grgur u rabskom akvatoriju. Desetine tisuća turista kroz sezonu posjete ta dva otoka na kojima su nažalost gotovo svi zatvorski objekti devastirani, a uz bolju brigu države mogli su postati i mjesto pijeteta i turistička atrakcija.

Goli otok ovako u sezoni djeluje kao turistima dobro znana destinacija, desetak brodova i brodica vezano je uz rivu, ne može se reći da se ništa ne čini da se i Goli i Grgur vrednuju u turističkom smislu. No zbog nerješenih imovinsko pravnih odnosa i nedjelovanja države objekti bivše kaznionice razrušeni su umjesto da su na vrijeme pretvoreni u muzej na čemu nam zamjeraju i turisti.

Zanimljivo je shvatiti povijest ovoga otoka i vidjeti što je sve ostalo od ovoga mjesta. Čuo sam da je tu bio zatvor čak do 1988. godine. Mislim da je trebalo sve biti bolje sačuvano i barem tamo gdje je bio zatvor da bude malo čišće i urednije, smatra Talijan Luigi.

I čelnike lokalnih samouprava to boli i s ljudske strane spram žrtava komunističkog režima i s turističke jer bi oba otoka mogla mnogo više doprinjeti s financijske strane i u smislu razvoja Raba kao još zanimljive turističke destinacije.

Goli otok

Ništa nije moguće bez institucionalnog okvira koji mora donijeti Vlada Republike Hrvatske u dogovoru s lokalnom samoupravom i Primorsko goranskom županijom. Moramo znati tko je titular koji bi upravljao otocima na dvije razine kažu u Loparu.

U turističkoj zajednici Općine Lopar kažu da se čak i u postojećim okvirima turizam, pogotovo nautički razvio na oba otoka.

Godišnje oba otoka posjeti sigurno više od 50 000 turista i nešto od sadržaja ipak na ta dva otoka imaju. Imaju na oba otoka i restoran i suvenirnicu i kino dvoranu i turistički vlakić i tako, a nekima dobro dođe malo bijega u osamu od vreve na koju nalaze na otoku Rabu, kaže Marin Mušćo, direktor TZ Lopar.

Upravo to potvrđuju nautičari kojima je i ovako sve dobro i ne trebaju im nikakve promjene.

Otok je lijep ovako divlji more je prelijepo i za nas je ovo sasvim dobro, super slika Hrvatske obale, zapravo prava razglednica. Tu dolazimo već godinama uvijek nam se sviđalo, idemo od otoka do otoka i možemo reći da je ovo krasno mjesto, kažu Talijani Walter i Marta.

Stranci se slažu da žrtve totalitarnih i autoritarnih režima moraju imati svoje mjesto pijeteta na Grguru i Golom otoku i kažu to neće umanjiti turistički značaj ovih otoka već će im samo dati posebno mjesto na turističkoj karti Hrvatske.

Najčitanije