11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Nelogični potezi lokalne uprave u Tivtu – nasipaju more pijeskom, pa istražuju morski biodiverzitet

Prihranjivanje mora Donja Lastva

Opština Tivat u posljednjih tridesetak dana kontinuirano povlači čitavu seriju krajnje nelogičnih poteza u kojoj sama sebi, odnosno poreskim obveznicima koji pune njen budžet, pričinjava veliku štetu.

Nakon početka radova na produbljivanju akvatorijuma gradske lučice Kalimnaj bez nadzornog organa i sa diksutabilnim saglasnostima nadležnih te istovremenog zatrpavanja iskopanim materijalom tjesanaca Grlo- ulaza u Kalimanj, Opština Tivat je asfaltirala ulice u centru grada, da bi onda tek postavljeni asfalt na više mjesta oštetila raskopavajući trotoare uz tek sređeni kolovoz.

Najnoviji potpuno neobjašnjiv potez lokalne uprave desio se prije dva dana kada je Opština, “prihranjujući plaže”, u more u Donjoj Lastvi na mjestu gdje nikada nije bilo pješčane plažem, sručila dvadesetak tona šljunka.

Iako je kontroverzna praksa “prihranjivanja plaža” pijeskom i šljunkom koju pred početak svake glavne ljetnje turističke sezone sprovodi Morsko Dobro i zakupci djelova obale na Crnogorskiom primorju dokazano izuzeteno ekološki štetna jer nasuti pijesak bukvalno u pustinju pretvara morsko dno na koje dospije, uništavajući sve pridnene organizme, Opština Tivat je ove godine odlučila da i sama doprionese toj praksi, čak i na mjestima gdje takvih plaža nikad nije bilo.

Tako je juče, na zgražavanje prisutnih građana, veliki kiper pun šljunka prosut u more pred uređenom zidanom obalom na dijelu šetališta u Donjoj Lastvi.

Prihranjivanje mora Donja Lastva

Nakon negodovanja građana, iz Opštine su se u utorak kasno poslijepodne oglasili saopštenjem u kome su obećali da će „mehanizacija Komunalnog preduzeća doo Tivat, ukloniti do sada nasuti pijesak ispod rive u Donjoj Lastvi, te predmetnu lokaciju u potpunosti osloboditi.“

Iz lokalne uprave koju vodi gradonačelnik dr Siniša Kusovac (DPS) pojasnili su da je Morsko Dobro „shodno Elaboratu o prihranjivanju javnih plaža ili neuređenih djelova obale, koji nisu u ugovornom odnosu sa nekim od korisnika, sprovelo je postupak predsezonskog nasipanja određenih lokacija, sve sa namjerom da time poveća pješčani fond na istim, te time omogući korišćenje većem broju posjetilaca i turista.“ Toj se akciji pridružila i Opština pa je i ona kupila „odeređenu količinu“ pijeska i šljunka da njima naspe djelove obale koji nisu izdati zakupcima „sa istom namjerom, a to je omogućavanje njihove funkcionalnosti i udobnijeg komfora za posjetioce.“

„Na lokaciji ispod rive u Donjoj Lastvi, za tako nešto je postojalo pojačano interesovanje mještana, naročito starije dobi, kako bi im bilo olakšan pristup vodi. Predmetna lokacija nije prepoznata kao “plaža” kojoj je neophodno prihranjivanje, već isključivo kao lokacija odnosno dio obale, koju je s obzirom na  prisutnost kupača, te njihovih zahtjeva prethodnih godina, bilo potrebno dijelom urediti. Sve sa ciljem, da im se u konačnom omogući pristup moru. Obilaskom lokacije, još u februaru, sa predstavnikom JPMD, ali i jučerašnjim obilaskom sa predstavnikom Direkcije za investicije,  na lokaciji je utvrđeno prisustvo sitnog ali i krupnog oštrog kamena, različitih dimenzija i oblika uz samo mulo. Na osnovu tog stanja sa terena, cijenili smo i prepoznali, uz dobru namjeru,  da je bilo poželjno određenom  količinom pijeska isto osvježiti odnosno učiniti pristupačnijim.“- saopštili su iz Opštine, dodajući da će Komunalno sada ipak ukloniti dvadesertak tona ovdje prosutog šlljunka. Nisu objasnili da li će i ko u Opštini snositi sankcije zbog ovakvog dvostrukog trošenja para građana i istovremenog uništavanja životne sredine.

Prihranjivanje mora Donja Lastva

Iako su na ovom dijelu obale u Donjoj Lastvi gdje i sami kažu da nije postojala plaza, svjesno počinili ekocid, iz lokalne uprave su danas, da bi situacija bila još tragikomičnija, u odvojenom saopštenju javno pohvalili kako je u utorak na teritoriji Tivta počelo istraživanje morskog biodiverzitreta.

Doduše, ovo istraživanje se ne obavlja u dijelu akvatorimjuma gdje je Opština podmorjer „oplemenila“ tonama šljunka i pijeskam, već malo sjevernije, na potezu od crkve Svetog Roka u Donjoj Lastvi do Opatova, do dubine od 10 metara.

„Na navedenom području obaviće se mapiranje obalnih habitata, određivanje prisutnih pridnenih zajednica, popis zaštićenih i unešenih vrsta sa prikazom lokacije, kao i određivanje statusa prisutnih zaštićenih vrsta. Navedena istraživanja obaviće Institut za biologiju mora iz Kotora, koji je odbran postupkom nabavki.”- poručili su danas iz kabineta gradonačelnika Kusovca.

Izvor:S.L

Najčitanije