25 C
Kotor

Slušaj online radio

Nema Badnjega dana bez dobrog bakalara: pripremite ga s limunom i kaparima

Bakalar

Bakalar je naša tradicija


Na Badnji dan se u mnogim našim krajevima njeguju stari običaji i priprema se sušeni Norveški bakalar. No sušenje ribe nije samo vezano uz Norvešku.

Dok nije bilo zamrzivača, i na našoj obali i otocima sušili morski pas, mačka, golub, oslić, orada, raža i druge ribe. A ljudi k’o ljudi. Uvijek je slađe ono što je tuđe, pa je tako sušeni bakalar postao i ostao najtraženija delicija za Badnjak.

Zdrava namirnica uvijek na dohvat ruke

Osim sušenoga, na tržištu se može kupiti svježi i zamrznuti bakalar. Bijela je to riba bogata visokokvalitetnim bjelančevinama. S manje vezivnog tkiva, a više vode, mekši je od mesa. Ima i manje masti u odnosu na meso. Zahvaljujući tome, lakše je probavljiv, pa su i njegove hranjive tvari lakše iskoristive.

Iako manje nego u plavoj, i u bakalaru ima cijenjenih omega-3 masnih kiselina; EPA i DHA. Pokazuju višestruki pozitivan učinak na zdravlje. Smanjuju koncentraciju kolesterola i masnoća u krvi, sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka, pomažu koncentraciji i zdravlju mozga, kao i pokretljivosti zglobova.

Osim toga, bakalar je izvor vitamina i mineralnih tvari. Izdvajaju se vitamini A, D, te vitamini B skupine. Zato, zašto čekati Badnjak da bismo uživali u bakalaru? Iskoristimo njegovu vrijednost tijekom cijele godine.

Bakalar s limunom i kaparima

Sastojci (za 4 osobe):

  • 500 g svježih ili zamrznutih fileta bakalara
  • 4 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 jušne žlice kapara
  • 1 limun
  • ¼ čajne žličice soli
  • ¼ svježe mljevenog papra
  • 3 češnja češnjaka
  • brašno
  • peršun za posipanje

Priprema: Filete bakalara posolite i popaprite te pospite brašnom. Stavite ih u tavu sa zagrijanim uljem i pecite sa svake strane oko tri minute dok ne porumene. Pečene filete izvadite na tanjir za serviranje i poklopite.

Ulje na kojem se pržila riba procijedite kako biste uklonili ostatke brašna. Dodajte limunov sok, kapare i usitnjeni češnjak. Sve zajedno prigajte, miješajući na laganoj vatri oko jednu minutu. Prelijte po bakalaru, pospite usitnjenim peršinom i poslužite uz kuhani krompir i salatu od rikule.

Najčitanije