22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Nema radnika za gradnju Pelješkog mosta, gradnja počinje za 20-ak dana

Pelješki most

Izvođač radova na budućem Pelješkom mostu, kompanija China Road and Bridge Corporation, još je početkom juna oglasila je potrebu za 11 radnika građevinske struke, uglavnom visoke stručne spreme diplomiranih inženjera s mjestom rada u Komarnoj. To je, zapravo, prvi konkretan korak prema početku radova na gradilištima pelješkog mosta u Komarnoj i Brijesti. Ima li građevinskih radnika na hrvatskome jugu za ovaj prvi natječaj na gradilištu Pelješkog mosta? Neslužbeno doznajemo da nema, piše Jutarnji, a ministar Butković jučer je najavio da radovi na izgradnji počinju za 20-ak dana.

Na berzi rada u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema nijednog građevinskog inženjera, što opet ne mora značiti da kineski izvođač u ovoj fazi neće naći željene radnike ako ih privuče dobrim plaćama i stimulacijama. Moguće da će dio građevinskih stručnjaka doći s kontinenta, a dio i iz susjednih zemalja, pa čak i iz Kine.

U ovome šansu vide vlasnici objekata u dolini Neretve i Neumu jer će silne radnike koji budu radili na mostu trebati negdje i smjestiti. Navodno su se Kinezi interesirali za neke derutne zgrade u Opuzenu i okolici.

Budući Pelješki most

Ipak, prema svemu sudeći, most koji će spojiti hrvatski sjever i jug gradit će radnici iz zemlja u okruženju, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, jer u Hrvatskoj trenutačno nedostaje nekoliko tisuća građevinara, podaci su Sindikata graditeljstva Hrvatske. Za 2018. građevina je dobila 9000 dozvola za uvoz radne snage. To još nije iskorišteno, pa bi se u toj kvoti mogli naći i strani radnici na gradilištu u Komarni, navode iz Sindikata.

Najčitanije