17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Nema razmjene talaca dok se ne proglasi primirje, poručio Hamas

Foto Reuters – Televizijske snimke prikazuju vozila Crvenog križa na prijelazu Rafah između Gaze i Egipta

Razmjena palestinskih zatvorenika i izraelskih talaca u Gazi može se provesti samo nakon primirja, rekao je istaknuti dužnosnik Hamasa Osama Hamdan, dok traju zasad neuspješni pregovori u Kairu između te militantne skupine, Egipta i Katara.

Hamdan je na konferenciji za medije u Bejrutu ponovio uvjete svoje skupine za sporazum: kraj izraelske vojne ofenzive, povlačenje vojnika iz pojasa Gaza i povratak protjeranih Palestinaca, koji su se raselili po Pojasu Gaze, u svoje domove.

Pokret je u protekla dva dana predstavio svoj stav o danom prijedlogu bratskih posrednika Katara i Egipta. Ponovili smo svoje uvjete za primirje – puno povlačenje iz Pojasa i povratak izbjeglih, pogotovo na sjever, rekao je.

Humanitarna situacija posebno je teška na tom području. Vjeruje se da su stotine tisuća stanovnika i dalje tamo usprkos naredbama Izraela za evakuaciju.

Ujedinjeni narodi ne uspijevaju poslati humanitarnu pomoć na sjever od 23. siječnja. Izraelske vlasti odbile su pristup konvojima UN-a na koje su izraelski vojnici pucali, piše Reuters.

Sjedinjene Države, najveći pobornik Izraela u vojnoj i diplomatskoj pomoći, u subotu je izveo svoj prvi u nizu spuštanja humanitarne pomoći iz zraka u Gazi. Hamdan je novinarima rekao da Washingtonu poručuju da je od slanja pomoći važnije zaustavljanje opskrbe Izraela naoružanjem.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije