33 C
Kotor

Slušaj online radio

Potonuo oštećeni bulker koji je danima plutao po Crvenom moru

Foto: US Central Command / Splash247

Bulker Rubymar, koji je oštećen u napadu hutista i s kojeg je posada evakuirana, potonuo je u subotu, 2. marta, u Crvenom moru, saopštila je jemenska vlada.

Napad na Rubymar se dogodio 18. veljače, otprilike 15 do 25 nautičkih milja od jemenske luke Al-Mukha. UKMTO je u svom priopćenju potvrdio da je brod plutajući vukao sidro. Prema prethodnoj analizi Sky Newsa brod je otplutao otprilike 37 nautičkih milja sjeverno u Crvenom moru, navodi The Maritime Executive.

U priopćenju jemenske vlade navodi se da je brod izgubljen zbog pogoršanja vremena 1. ožujka. Prethodno je rečeno da u brod nastavlja prodirati voda, te su ranije ovog tjedna objavljene slike njegovog položaja. Napori da se brod spasi i odvuče do luke vjerojatno u Džibutiju ili Saudijskoj Arabiji bili su ometeni sigurnosnom situacijom u Crvenom moru.

Vladino priopćenje navodi da je brod za rasuti teret Rubymar registriran u Belizeu izgubljen na poziciji oko 11 milja od najbliže točke kopna u Jemenu. Posada je evakuirana odmah nakon napada i odvedena u Džibuti gdje su, prema izvješćima, prebačeni kući.

“Jemenska vlada smatra hutiste odgovorne za ekološku katastrofu i posljedice njihovog kontinuiranog napada na brodove”, kazali su. Ponovili su da je Rubymar prevozio oko 21.000 tona gnojiva te ulja i naftu. Središnje zapovjedništvo SAD-a prije tjedan dana ukazalo je na naftnu mrlju od 18 milja koja se formirala iza oštećenog broda.

Ahmed Awad bin Mubarak, ministar vanjskih poslova u jemenskoj međunarodno priznatoj vladi u Adenu, rekao je u objavi na X: “Potonuće Rubymara je ekološka katastrofa kakvu Jemen i regija nikada nisu doživjeli. To je nova tragedija za našu zemlju i naš narod. Svaki dan plaćamo cijenu za avanture hutista”, navodi gCaptain.

Izjava glasnogovornika jemenske vlade naglasila je opasnost koja dolazi od fosfata i drugih opasnih kemikalija, rekavši da je vjerojatno da će se formirati oblak algi koji bi mogao dovesti do smrti koralja, ubiti morske životinje i možda oštetiti postrojenja za desalinizaciju u regiji. U izjavi se kritizira “nesmotrenost i ravnodušnost hutista prema katastrofalnim posljedicama”, koristeći potonuće Rubymara za pozivanje na daljnje međunarodne akcije protiv pobunjeničkih snaga Huta.

Brod predstavlja trostruku prijetnju Crvenom moru – sa svojim gorivom već je stvorio naftnu mrlju od 30 km, njegov teret gnojiva predstavlja potencijalnu ekološku katastrofu, a sama olupina postaje opasnost za druge brodove koji prolaze, piše Splash247.

Gubitak Rubymara bila bi najveća žrtva otkako su napadi hutista počeli u studenom nekoliko dana nakon što su oteti brod za prijevoz automobila Galaxy Leader. UKMTO je izračunao da je ukupno 55 trgovačkih brodova bilo na meti hutista. Iako su bili uspješni u izazivanju značajnog požara na brodu Marlin Luanda krajem siječnja, Rubymar od 32.200 DWT prvi je brod koji je potonuo.

Iako je većina vodećih brodarskih tvrtki preusmjerila brodove dalje od regije Crvenog mora, mnogi brodovi još uvijek plove tim područjem. Ovaj je tjedan vođa Huta Abdul-Malik Badruldeen al-Houthi rekao da imaju veliko iznenađenje koje neprijatelji ne očekuju i da će ga zaista pokrenuti. Na društvenim mrežama je pisao o “većoj učinkovitosti” operacija. Skupina je obećala da će nastaviti svoje napade, za koje tvrdi da su namijenjeni podršci Palestincima u Pojasu Gaze.

Ukupno je oko 60 brodova bilo na meti hutista u pet mjeseci otkako je Izrael ušao u rat s Hamasom.

Najčitanije