12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Nema spasa za u nevremenu oštećeni američki poslovni avion u Tivtu

Unisteni americki avion na platformi aerodroma Tivat

Avion tipa „piaggio P-180 avanti“ američkih registarskih oznaka, a koji je teško oštećen na tivatskom aerodromu  u nevremenu 9.juna, proglašen je za „konstruktivni totalni gubitak“, što znači da je njegova popravka ekonomski neisplativa. Potvrđeno nam je to  u krugovima bliskim menadžment tivatskog i Aerodroma Crne Gore.

Nevrijeme je 9.juna u ranim jutarnjim satima oštetilo dva mala poslovna aviona tipa „P-180 avanti“, propisno  parkirana na platformi za generalnu avijaciju aerodroma. Nalet pijavice je tada zahvatio dva parkirana aviona  od kojih je jednog, estonskih registarskih oznaka ES-PAL, zarotirao oko svoje ose za oko 180 stepeni, ali mu nisu nanijeta veća oštećenja.Taj avion pripada estonskoj čarter kompaniji Panaviatic iz Talina, i proizveden je 2016.

Drugi avion identičnog tipa američke registracije N-977RS međutim, prošao je značajno gore jer ga je jaki vjetar  bukvalno podigao sa tla, okrenuo i „tresnuo“ nazad na platformu, prilikom čega je na avionu slomljena lijeva glavna noga stajnog trapa, oštećena je desna noga,  a oštećen je i dio trupa i vjerovatno elisa na lijevom motoru. Oba aviona već više od mjesec dana i dalje se nalaze u istim položajima u kojima ih je ostavio nalet pijavice, a u međuvremenu su ih pregledali tehničari i ekspreti osiguravajućih kompanija. I dok će estonski avion biti lako popravljen, sudbina njegovog  starijeg amerićkog blizanca iz 2006. je zapečaćena – avion je u udaru o platformu pretrpio oštećenja ključnih djelova konstrukcije trupa, zbog čega je njegova popravka ekonomski neisplativa i on će biti i zvanično otpisan i rashodovan.

Oštećeni avioni na Aerodromu Tivat – Foto Boka News

Odšetu njegovom formalnom vlasniku – američkoj banci „Bank of Utah“ iz Solte Lejk Sitija, isplatiće osiguranje koje će pokupati da sopstvenu štetu smanji na način da će sa havarisanog vazduhoplova skinuti i preprodati sve brojne još upotrebljive djelove. Da bi se to i odradilo, oni su od menadžmenta ACG tražili da im se omogući da uz platformu za generalnu acijaciju aerodroma Tivat prodignu jednostavni privremeni objekat  hangar u koji će prebaciti havarisani vazduhoplov i sa njega demontirati upotrebljive djelove. Saglasnost na sve to treba da da Agencija za civilno vazduhoplovstvo kao vrhovna vazduhoplovna vlast u Crnoj gori, ali u menadžentu aerodroma Tivat očekuju da će se to vrlo brzo i desiti i da će uništeni „piaggio“ koji već duže od mjesec dana stoji na red njihove platforme za generalnu avijaciju i ometa njeno korišćenje,biti uklonjen za nekoliko dana.

Izvor:S.L

Najčitanije