13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Nemaju datum uspostavljanja komercijalnog avio-saobraćaja za Beograd, iako u sistemu prodaje ima letova od 1. avgusta

Montenegroairlines avion polijece iz Tivta

Prihodi Montenegro Airlinesa (MA) su za period od januara do juna manji za 15,11 miliona EUR u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je Danu iz nacionalnog avio-prevoznika.

Iz MA su kazali da su, zbog potpune zabrane saobraćaja za Austriju, otkazali dvije rotacije koje su trebale da budu 20. i 27. jula.

Na pitanje koliko je MA na gubitku zbog te odluke Austrije, iz kompanije su odgovorili da imaju gubitak zbog propuštene prilike za prodaju, kao i zbog nemogućnosti da se putnici, koji su već započeli putovanje, vrate na svoje destinacije polaska.

“U suštini, bliže podatke o gubicima nastalih, ne samo zbog odluke austrijskih vlasti, već i o gubicima u cjelokupnom poslovanju MA prouzrokovanih pandemijom koronavirusa imaćemo tek kasnije”, rekli su iz kompanije.

Kako su naveli, komercijalni saobraćaj bio je zaustavljen puna tri mjeseca, a od 12. juna zbog smanjene tražnje i redukcije saobraćaja, te zbog epidemioloških situacija u zemljama ka kojima saobraća MA, red letenja je izmijenjen i maksimalno redukovan na svega nekoliko rotacija sedmično u odnosu na prošlu godinu, i to samo ka nekim destinacijama.

“Kao pokazatelj efekata krize, ne samo po kompaniju, već i po crnogorsku privredu uopšte, prvenstveno turizam, govori činjenica da smo u odnosu na period januar – jun prošle godine, kada je prevezeno preko 260 hiljada putnika i bilo skoro 1,8 hiljada letova, u istom ovogodišnjem periodu putnički promet više nego prepolovili, tako da je u istom periodu ove godine prevezeno oko 72 hiljada putnika i obavljeno svega 980 letova”, precizirali su iz nacionalnog avio-prevoznika.

Nemaju najavu datuma uspostavljanja komercijalnog avio-saobraćaja za Beograd

Iz kompanije navode da i dalje nemaju najavu datuma uspostavljanja komercijalnog avio-saobraćaja za Beograd, iako kompanija u ovom trenutku u sistemu prodaje ima letove od 1. avgusta.

“Pokretanje avio-saobraćaja prema Srbiji zavisiće od odluka vlada obje države, a tiču se otvaranja granica shodno epidemiološkoj situaciji”, odgovorili su iz MA.

Oni su dodali da MA trenutno obavlja letove ka Cirihu, Frankfurtu, Dizeldorfu, Parizu, Kopenhagenu, Ljubljani i Hanoveru, u smanjenom intenzitetu, dvije do tri sedmične rotacije.

Aerodrom Tivat

“Ukoliko kao parametar saobraćaja prije i za vrijeme Covid-19 uzmemo prvih 15 dana jula, ove godine smo obavili 84 leta i prevezli 4,43 hiljade putnika, u odnosu na 15 dana jula prošle godine, kada smo obavili 515 letova i prevezli 43,58 hiljada putnika”, precizirali su iz te kompanije.

Oni su saopštili da je trenutno radno aktivan 131 radnik, i to samo oni čije je radno angažovanje neophodno u cilju normalnog funkcionisanja avio-kompanije, shodno broju rotacija koje obavljamo.

“MA je, shodno naredbi za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog virusa korona, a zbog prekida putničkog međunarodnog saobraćaja, privremeno obustavilo svoje redovne radne aktivnosti počev od 1. aprila”, rekli su iz kompanije.

Najveći broj zaposlenih upućen je na odsustvo zbog prekida rada bez krivice zaposlenih, do prestanka okolnosti zbog kojih su uvedene privremene mjere, uz pravo na isplatu zarade u visini od 70 odsto osnova za naknadu, koju čini prosječna zarada zaposlenog ostvarena u prethodnom polugodištu, s tim da ne može biti niža od visine minimalne zarade u Crnoj Gori.

MA će revizorski izvještaj Poreskoj upravi (PU) dostaviti do kraja jula, najavili su iz kompanije.

“PU je u maju je prihvatila inicijativu Instituta sertifikovanih računovođa za odlaganje roka za dostavu revizorskih izvještaja do 31. jula, imajući u vidu poteškoće u poslovanju, kako preduzeća, tako i revizorskih društava i računovođa, nastale tokom trajanja pandemije. Imajući u vidu navedeni rok, MA će revizorski izvještaj dostaviti do kraja jula”, kazali su iz kompanije.

Izvor:Mina

Najčitanije