15 C
Kotor

Slušaj online radio

Neophodno pošumljavanje opožarenih područja u Herceg Novom

Požar – foto Slavica Kosić

U Njivicama je nakon požara uslijedio period obilnih padavina, pa je došlo do velike erozije tla i pojave blata, koje je sišlo do kuća. Tako da bi pošumljavanje u narednom periodu umnogome pomoglo da se spriječi eventualna erozija


Služba zaštite i spasavanja Opštine Herceg Novi će u saradnji sa lokalnom samoupravom, gradskim preduzećima i planinarskim klubom Subra, u narednom periodu nastojati da očisti, a zatim i mapira što više starih pješačkih staza i manjih lokalnih puteva u zaleđu. Na ovakav način biće olakšane intervencije vatrogasaca na nepristupačnim terenima.Prema riječima Zorana Gambera, samostalnog savjetnika u Službi, gabariti vatrogasnih vozila pripadnicima Službe zaštite i spasavanja često onemogućavaju interevencije na nepristupačnim terenima, zbog čega su za razvlačenje vatrogasne linije jako važni stari lokalni putevi i staze.

– Njihovu važnost vidjeli smo na primjeru u Njivicama u pojasu Štreka. Tu je probijen jedan put u saradnji sa mještanima i vatrogascima. Uloga tih lokalnih zapuštenih puteva je veoma važna – ističe Gamber.

Posebno je istakao da bi na površinama koje su opožarene u ljetnom periodu trebalo što prije izvršiti pošumljavanje, kako bi se spriječila erozija tla.

– Takav primjer je u Njivcama gdje je nakon požara uslijedio period obilnih padavina, pa je došlo do velike erozije tla i pojave blata, koje je sišlo do kuća. Tako da bi pošumljavanje u narednom periodu umnogome pomoglo da se spriječi eventualna erozija, koju vidimo da se dešava – konstatuje Gamber.

Posredstvom prekograničnog projekta “Flood and fire” u toku je nabavka navalnog vozila i specijalizovane opreme za hercegnovske vatrogasce.

Mještani pomažu u mapiranju starih puteva

Za intervencije navalnim vozilima problematično je kompletno zaleđe Herceg Novog, posebno orjenski predio gdje, kako navodi Gamber, postoje mapirani putevi, kao i lokacije za nove, koje je potrebno probiti, očistiti i mapirati, ali i redovno održavati.

– Imamo saradnju sa svim lokalnim preduzećima, a naglasio bih i sa PK Subra. Sa njima ćemo pokrenuti inicijativu da završimo određene dionice, koje oni mnogo bolje poznaju jer su stalno na tim terenima, kao i sa mještanima. Mještani su nam mnogo pomogli u ovakvim situacijama, ukazujući nam na neke puteve za koje dosad nismo znali – kazao je Gamber.

/Ksenija Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije