15 C
Kotor

Slušaj online radio

Neretva – očekuje se urod do 50 hiljada tona mandarina, glavni problem nedostatak radne snage

Stabla mandarina

Predstavnici proizvođača istaknuli su kako se ove godine očekuje urod do 50 hiljada tona mandarina. Kao jedan od glavnih problema istaknuli su nedostatak radne snage, a naglasili su kako su proteklih godina otkupljivači imali dobre uvjete te kako je većina novac uložila u svoje kapacitete. Istaknuto je kako je padom Agrokora neretvanska mandarina izgubila svoje mjesto na policama u četiri zemlje u okruženju.

Predstavnici proizvođača na sastanku sa Županom Nikolom Dobroslavićem u Opuzenu, dodali i kako mandarina postaje jedina isplativa kultura koja ne može, poput primjerice lubenice, biti ugrožena raznim uvoznim proizvodima iz Tunisa, Italije itd.

Napomenuli su i kako se dio proizvođača još uvijek ‘snalazi’ nakon što je prije nekoliko godina uslijed uvođenja sankcija izgubljeno rusko tržište. Kao rješenje, istaknuta je nužnost širenja tržišta na druge zemlje s obzirom da više od 80 posto mandarina ide u izvoz.

Na sastanku je rečeno i kako će prema sadašnjim pokazateljima ovogodišnja berba biti vrlo kvalitetna, a tome pogoduje i mali broj prijavljenih jedinki voćne muhe.

Predstavnici otkupnih centara istaknuli su kako im veliki problem predstavlja nedostatak radne snage te kako su prisiljeni tražiti radnike u zemljama okruženja. Zatražili su pomoć u rješavanju dokumentacije u tu svrhu.

Najčitanije