20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

“New York uz Izrael”: hiljade se okupile na Manhattanu

New York
Foto: Christine Kiernan / PIXSELL

“New York uz Izrael”: u gradu s najvećim brojem Židova na svijetu izvan Svete Zemlje okupile su se u utorak hiljade ljudi kako bi iskazale potporu Izraelu nakon subotnjeg Hamasovog napada.

Od Hamasovog iznenadnog napada na Izrael 7. listopada, New York – gdje živi gotovo dva milijuna Židova i stotine tisuća muslimana – bio je poprište napetih demonstracija: s jedne strane potpore palestinskoj stvari, s druge u znak podrške Židovima i Izraelu.

Zahvaljujući gradskoj policiji (NYPD) i policiji države New York “zajedno smo kako bismo zaštitili svakoga od vas, nastavit ćemo vas štititi”, rekla je okupljenima Kathy Hochul, guvernerica države New York koji ima 20 miliona stanovnika, uključujući devet samo u New Yorku.

Američke židovske organizacije organizirale su uz sjedište UN-a skup hiljade proizraelaca i pozvali njujorške vlasti i predstavnike vlade u Jeruzalemu da im se obrate.

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan poručio je da “židovski narod” u Izraelu i u SAD-u nije podijeljen.

Članovi Hamasa htjeli su nas masakrirati kada su mislili da smo najranjiviji, ali su pogriješili, rekao je izraelski diplomat.

– Slobodni svijet nije podijeljen. Svi stojimo zajedno kao jedan, jedan narod, jedno srce, u borbi protiv sila zla, poručio je okupljenima, koji su mahali izraelskim zastavama i skandirali na engleskom i hebrejskom.

Od subote ujutro u Izraelu je ubijeno više od 1200 ljudi, većinom izraelskih civila, određen broj vojnika i stranaca.

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams, koji je nedavno boravio u Tel Avivu i Jeruzalemu, također je potvrdio da je “Izrael imao pravo braniti se”.

Vaša borba je naša, kazao je.

Na scenu se potom popela Orna Neutra, majka Omera Neutra, mladog Amerikanca kojeg je navodno Hamas uzeo za taoca.

– Omer, znamo da si živ. Puno te volimo, rekla je.

U New Yorku živi između 1,6 i dva miliona na Židova, kao i 600.000 do 750.000 muslimana.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije