17 C
Kotor

Slušaj online radio

Stotinu studenata iz Crne Gore planinarilo do Gornje Lastve i brda Sveti Vid

Svi zajedno na brdu Sv. Vid

Studenti i studentkinje sa svih fakulteta i iz svih gradova Crne Gore imali su lijepu priliku da u nedjelju, 8. oktobra, izađu do ambijentalne ruralne cjeline Gornja Lastva, a potom i do vrha Sveti Vid i da odatle uživaju u prelijepoj panorami Boke Kotorske, gledajući i prema Kotorskom, Risanskom i prema Tivatskom zalivu.

Besplatnu turu pod nazivom “Upoznaj Crnu Goru” organizovao je Studentski sportski savez Crne Gore sa namjerom da mladi akademski građani posjete i upoznaju Opštinu Tivat.

Miluša i studenti

– Učešće na Turi uzelo je ukupno 100 studenata sa svih crnogorskih univerziteta. U pitanju je jedna prelijepa tura od Donje Lastve do Crkve Sv. Vida na istoimenom brdu. Na tom brdu se pruža prelijep pogled na Tivatski zaliv i poluostrvo Lušticu. U povratku smo obišli bajkovito selo Gornja Lastva. Tura je duga oko 10km i trebalo savladati nešto oko 400 uspona. Uspon je lijepo rasporedjen, prvi dio je asfalt, poslije makadam, a završni dio do Crkve vodi uređenom stazom. Tura je završena oko 14 časova nakon čega su svi studenti slobodno vrijeme proveli u luci Porto Montenegro do 16 časova, a nakon okupljanja krenuli smo za Podgoricu, saopštio je Boris Brnović, član Studentskog sportskog saveza Crne Gore.

Gornja Lastva – Dio lastovskog ambijenta

Turu je vodila vrsna planinarka Miluša Bošković iz  Prčanja, koja je dio Nacionalne reprezentacije u skyrunningu (planinsko trčanje). Oduševljena je brojnom ekipom mladih, sa kojima je podijelila i svoje poznavanje lokalne kulture i istorije.

Na brdu Sv. Vid

-Toliko mladih u jednoj grupi na jednom mjestu u Gornjoj Lastvi, zatim na brdu Sveti Vid  – pravo je zadovoljstvo biti njihov vodič. Studenti su imali priliku da hodajući starim stazama upoznaju „život u kamenu“- način življenja i kulturu u Parku prirode – poluostrvu Vrmac,u zaleđu Tivta. Na taj način upoznali su geografske, prirodne i kulturološke razlike između južnog, centralnog i sjevernog dijela države, objasnila je za Boka news Miluša, koja je prije par godina isto tako  bila vodičkinja grupi studenata na ruti Kotor- Njeguši.

/M.D.P./

Foto: Bošković/Brnović

Najčitanije