10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Nezamislivo visoke cijene benzina u Italiji

gorivo ilustracija

Budući da se posljednjih mjeseci Talijani uglavnom bave visokim računima za plin i struju, Vlada ih je pokušala smiriti s 15 milijardi eura hitnih sredstava.
No, zabrinutost je posljednjih dana uglavnom usmjerena na benzinske stanice.

Cijena bezolovnog benzina stabilizirala se iznad dva eura, a ponegdje već prelazi 2,40 eura po litri.

“U odnosu na prošlu godinu, kada su cijene goriva bile visoke, što je ljude jako razljutilo, sada su rezignirani”, rekao je vlasnik benzinske postaje Federico Del Signore.

Italija uvozi 40 posto cjelokupnog plina i 13 posto nafte iz Rusije. Vodeća talijanska energetska tvrtka Eni objavila je u četvrtak obustavu novih ugovora o uvozu nafte.

“Sada, nakon pandemije, sve bi trebalo krenuti iznova, ali ovaj oporavak zbog rata je, naravno, vrlo spor. Problem je sada što smo snizili cijene našim kupcima, ali su nam se troškovi udvostručili, tako da postoji više strahovanja da nećemo preživjeti. Gubimo nadu“, rekao je Gianni, vozač kombija.

Stručnjaci smatraju da i cijene naftnih derivata mogu brzo pasti, ali preduvjet je mir u Ukrajini.

Porast cijena goriva izravno je povezan s krizom u Ukrajini. Cijena bi mogla brzo pasti. Za nekoliko tjedana mogla bi pasti sa 200 dolara na 80 dolara za barel nafte od 158 litara. Zato što smo u izuzetno teškoj vrijeme, tijekom teške krize i u ovakvim trenucima cijene goriva su vrlo osjetljive”, kaže Alessandro Lanza, energetski analitičar sa Sveučilišta LUISS u Rimu.

Sljedeće sedmice očekuje se niz štrajkova kamiondžija u Italiji zbog poskupljenja goriva, a najavljuju se i prosvjedi u poljoprivrednom sektoru.

Izvor:Hina

Najčitanije