15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Nezavisna lista pet prijateljica preuzela vlast na Silbi

Otok Silba
Otok Silba

Do prije mjesec dana za njih je malo tko znao, a od jučer vladaju cijelom Silbom. Pet prijateljica, koje godinama ljetuju na otoku, sastavile su svoju Nezavisnu listu s kojom su ove nedjelje pobijedile na izvanrednim izborima na Silbi, i sa 133 osvojena glasa premoćno preuzele lokalni Mjesni odbor, prenosi Jutarnji.

HDZ koji je na izbore izašao sa svojom listom dobio je samo 53 glasa i tako u peteročlanom vijeću dobio samo jedno mjesto.

Nova predsjednica Mjesnog odbora postala je Sara Lovrović, 34-godišnja Zagrepčanka koja se tek ove godine preselila u Zadar, a na Silbi radi kao šefica kuhinje u konobi Alavija. Uz nju su u Vijeće Mjesnog odbora ušle Alma Kruško (28), Paula Bolfan (22) i Matilda Sindičić (33), a samo Iva Matulina nije. To zadnje mjesto uzeo je Gerald Baranović u ime HDZ-a.

Zagrljaji i čestitke

Međutim, tu iznenađenja ne prestaju, jer vlasnik Alavije, Saša Predovan, inače i voditelj lokalne turističke zajednice, bio je kao nestranački kandidat peti na HDZ-ovoj listi. U Vijeće nije ušao, a kod njega u Alaviji uz novu šeficu MO-a kao konobarica radi i Iva Matulina, a u turističkoj zajednici Paula Bolfan.

Stoga pitam Saru je li im zajednički šef Predovan čestitao.

– Naravno, nakon Baranovića, on mi je među prvima prišao, izgrlio me i čestitao, jer u trenutku objave rezultata ja sam bila na poslu u njegovoj kuhinji. Silba je maleni otok, sa 391 prijavljenim glasačem (pravo glasa imaju samo stalni stanovnici), i svi se ovdje dobro poznajemo. Nitko ne gleda tko je čiji, svi zajedno pokušavamo učiniti najbolje za Silbu – kaže mi Sara Lovrović i dodaje da su djevojke još u šoku. Jučer su, kaže, vrištale i skakale od sreće, ali danas su već prionule poslu.

Silba
Silba

A Silba je donedavno bila u velikom problemu.

Otok je veličine samo 15 kilometara četvornih i na njemu je zabranjen promet autima i motorima, a u sezoni čak i biciklima. Nemaju svoj proračun niti ovlasti nego su Mjesni odbor (kao dislocirana gradska četvrt Zadra) koji je pune dvije godine bio raspušten. Prije toga, od sredine osamdesetih (uz kraće prekide), vodio ga je nezavisni Nenad Burić, dugogodišnji pomorski kapetan koji je nakon loše suradnje s centralom u Zadru i HDZ-ovom većinom u MO-u podnio ostavku 2014.

I donedavno nitko za to nije mario, a kad su raspisani izvanredni izbori za početak jula, morali su ih otkazati jer se nitko nije želio kandidirati.

Silba je odmah proglašena otokom bez političara.

Bez buke

 A onda su za ponovljene izbore održane ove nedjelje na zadnji dan prijava u igru ušle čak dvije liste, nezavisna sastavljena isključivo od mladih djevojaka i HDZ-ova koja je uz Silbu u nedjelju poražena i na susjednom Bokanjcu.

– Misli globalno, djeluj lokalno – Silba u srcu, to je bio naš slogan. Nismo htjele politiku u kampanji, nismo radile buku i povlačile ljude za rukav. Organizirali smo akcije čišćenja plaža i slušale stanovnike Silbe da doznamo što ih muči. Tako da smo kampanju zapravo vodile potiho, a podržalo nas je puno mladih ljudi – objašnjava Sara.

Na isti način misle voditi otok.

Silba, koja u dva mjeseca sezone ima i po šest tisuća turista, ima samo dvije brodske linije dnevno, od kojih ona trajektom do Zadra plovi puna četiri sata. Na otoku je puno nekretnina koje su zapuštene i propale, neke i u vlasništvu Zagrebačkog holdinga, i treba ih oživjeti. Treba riješiti problem odvoza smeća, vodovod i regulirati promet biciklima.

– Prvo što nas čeka je da detaljno proučimo zakone i saznamo gdje je prošlo Vijeće stalo s radom. Nakon toga krećemo u bitku s divom, s Gradom Zadrom. A svaku važniju odluku mislimo komunicirati sa što više stanovnika Silbe, sazivat ćemo mjesne sastanke i dogovarati se oko svega – kaže S. Lovrović.

Čestitke iz Zadra

Djevojke definitivno žele ubrzati komunikaciju, upotrebljavati digitalne tehnologije, mailove i chatove, internetom proširiti glas o Silbi, a prioriteti su im bolja povezanost otoka i rješavanje komunalija. Žele dulju sezonu jer od turista živi cijeli otok.

– Iz Zadra nam još nitko nije došao čestitati, ali čule smo da će ovih dana doći pa ćemo sjesti s njima i upoznati se. Stariji nas, poučeni vlastitim iskustvom, upozoravaju da je neke stvari teško mijenjati, možda i misle da smo nadobudne, ali mi smo tvrdoglave i odlučne da stvari pokrenemo s mrtve točke. Iako nas je pet u Vijeću, mi stanovnike Silbe smatramo našim šestim članom – kaže Sara.

A kad su o kandidaturi razmišljale, nitko nije očekivao da će se doista i prijaviti. Tri djevojke su živjele u Zagrebu, a dvije u Zadru, ali sve su ljeta odmalena provodile na Silbi, i sada na otoku provode i po šest mjeseci.

– Iskusile smo gradsku vrevu, ovdje se živi drugačije, bolje, i to nas je privuklo. Funkcija predsjednice je volonterska, a honoriraju se samo sjednice Mjesnog odbora. Sve moramo raditi druge poslove da bismo imale od čega živjeti – zaključuje S. Lovrović koja ostaje kuhati u Alaviji, piše Jutarnji.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije