8 C
Kotor

Slušaj online radio

Nezavisni revizor dao pozitivno mišljenje na završni račun budžeta Opštine Tivat – ostvarili 21.67% bolji rezultat od planiranog

Tivat

Opština Tivat dobila je pozitivno mišljen je nezavisne eksterne revizije na predlog završnog računa budžeta za 2021. godinu, a koji će se u ponedjeljak naći na dnevnom redu sjednice  Odbra povjerenika Opštine Tivat.

“Prema našem mišljenju, Prijedlog završnog računa budžeta Opštine Tivat za 2021. godinu objektivno i istinito prikazuje primitke i izdatke i u skladu je sa propisima kojima se regulišu primici i izdaci, kao i drugim propisima koji su relevantni za budžet Opštine Tivat”- stoji u nalazi nezavisnog eksternog revizora, kompnije HLB Mont Audit iz Podgorice, a koja je imao i nekolio napomena vezano za manje propuste organa lokalne uprave utvrđene tokom revizije a za koje je istaknuto da “nisu od materijalnog značaja”

Prema završnom računu budžeta za 2021. Opština Tivat je u toj godni – prvoj punoj godini u kojoj ju je vodila nova izvršna vlast kolacije građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i “Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat”, ostvarila ukupne prihode u gradskoj kasi u iznosu od 20.616.813 eura. To je za čak 21.67% bolji rezultat od planiranog jer su ukupni prihodi budžeta grada za 2021. bili planirani na iznos od 16.945.200 eura.

Višak ostvarenih priohoda u odnosu na ostvarene rashode gradske uprave Tivta lani je iznosio ukupno 7,58 miliona eura. Toliko je naime, iznosilo stanje na računima Opštine Tivat u poslovnim bankama na dan 31.decembra 2020., pri čemu treba imati u vidu da se skoro 1,9 miliona eura od ove sume odnosi na opštinska sredstva koju je prethodna DPS-SD-HGI gradska uprava “zaboravila” u u međuvremnu stečajem pogođenoj Atlas banci, pa je taj novac koji spada tek u peti isplatni red povjerilaca ove banke, praktično izgubljen iako se on po računovodstvenim standardima mora prikazivati u finansijskim bilansima lokalne uprave.

Ukupni izdaci Opštine Tivat u 2021. iznosili su 13.031.012 eura a što je za skoro četvrtinu manje od plana po kome je iz budžeta lani trebalo da bude potrošeno 16,94 miliona eura.

Za razliku od vremena kada je njome vladala koaliciaj okupljena oko DPS-a, Opština Tivat je lani za vrijeme nove uprave građanskih listi, promijenila glavnu banku preko koje lokalna uprava posluje, pa je prekinula saradnju sa Prvom bankom Crne Gore i sada u najvećoj mjeri posluje preko Crnogorske komercijalne banke.

Umesto planiranih 11,28 miliona eura, tekući prohodi Opštine Tivat u 2021.godini iznosili su čak 15,47 miliona eura što je skoro upola više nego 2020 godine kada je lokalnu upravu Tivat do početka posljednjeg kvartala te godne, vodila stara lokalna vlast koalicije DPS-SD-HGI.

Lokalna uprava Tivta lani je napaltila skoro 9,25 miliona eura raznih poreza što je za oko 1,6 miliona više od plana i isto toliko od učinka prethodne DPS-SD-HGI vlasti u 2020.

Posebno dobra lani je bila naplata raznih vrdsta naknada od čega je prihodovano ukupno prkeo 5 miliona eura, što je više nego dva puta bolji rezultat od planiranog prihoda po tom osnovu projektovanog na 2,36 miliona eura. Tome je najviše doprinijela izuzuetno dobra naplata naknade za ur3eđenje građevinskg zemljišta (popularnih komunalija) kojih su lani investitori gradnje novih objekata u Tivtu, Opštini platili ukupno 4,88 miliona eura, umjesto prvobitno planiranih samo 2,2 miliona eura po tom osnovu.

Opština koju vodi gradonačelnik Željko Komnenović (NP) je po završnom računu budžeta koji je dobio pozitivno mišljnej nezavisnog eksternog revizpora, lani na buto zarade i doprinose zaposlenih potrošila ukupno 3,079 miliona eura što je za oko 12 hiljada eura manje od plana. Za transfere institicijama, pojedinincima, nevladinom i javnom sketoru utrošeno je 1.884.717 eura što  je za oko 118.000 eura manje od plana, dok je za kapitalne izdatke izdvojeno ukupno 3.733.174 eura. Za otpatu dijela neizmirenih dugova koje joj je ostavila administracija bivšeg gradobnačelnika Siniše Kusovca (DPS), aktuelna uprava Tivta lani je izdvojila 1,02 miliona eura do je za otplatu drugih dugoročlnih dugova, lani iz gradske kase otišlo još 553.080 eura. Rashodi za materijal iznosili su 457.475 eura i bili su 15% manji od planiranih. Za usluge je iz gradske kase Tivta lani plaćeno ukupno 571.812 eura, što je 9% manje od plana.

Opština je lani isplatila i ukupno 835.583 eura na ime otplate anuiteta dugoročnih kredita uzimanih u prethodnoj deceniji kod njemačke KfW banka za gradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture.

Da bi stabilizovala ispražnjenu i neizmirenim obavezama prema džavi i poslovnim partnerima opterećenu gradsku kasu koju je nalsijedila od Kusovca, vlast koalicije NP-BF-GB je lani uzela jedna dugoročni i dva kratkoročna tzv. overdraft kredita kod poslovnih banaka u ukupnom iznosu od 4 miliona eura, od čega je međutim povučeno ukupno 3,43 miliona eura.

Umjesto planiranog deficita od čak 5,06 miliona eura kakav se očekivao na kraju godine, Opština Tivat je 2021. završila sa ostvarenim suficitom u visini od 3,66 miliona eura.

Inače, kako je potvrdio eksterni revizor, na dan 31.decembra 2021. godine u Opštini Tivat je bilo zaposleno 147 radnika (125 stalno zaposlenih i 22 radnika zaposlenih na određeno vrijeme), dok je sitog dana godinu ranije u lokalnoj upravi bilo 180 zaposlenih radnika (163 stalno zaposlenih, 17 radnika zaposlenih na određeno vrijeme).

Izvor:S.L.

Najčitanije