17 C
Kotor

Slušaj online radio

Ni 100 hiljada eura neće biti dovoljno da se vrati prepoznatljiv izgled Pina

Tivat – Pine

OO SDP Tivta izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je u predlogu budžeta Opštine za narednu godinu predviđen iznos od 100 hiljada eura za nabavku novih palmi koje će se posaditi na gradskoj ribvi i šetalištu Pine, umjesto stabala palmi vrste kanarska datula koje je potpuno uništio štetni insekt – crveni palmin surlaš.

SDP je od lokalne DPS-SD-HGI vlasti u Tivtu početkom novembra tražio odgovor na pitanje što će preduzeti da se nabave nove palme otporne na surlaša, kako bi Pine i riva u Donjoj Lastvi, a koji su decenijama bili prepoznati upravo po drvoredima velikih kanarskih palmi, narednu turističku sezonu dočekali „onakvi kakve ih turisti žele vidjeti“.

„Na žalost, moramo konstatovati da možda ni iznos od 100.000 eura koji se planira u budžetu za 2018. neće biti dovoljan da dobijemo palme u onoj veličini kakve su bile i da vratimo vizuelni identitet naše rive.  Blijedi pokušaj sađenja nekih “baby” palmi od prije par dana izazavao je samo negativne reakcije i podsmijeh građana. A gdje su nam Opatovo, Donja Lastva i drugi djelovi grada koje turisti pamte baš po palmama i koje su dio sjećanja svakog građanina ovog grada?”- saopštila je juče tivatska SDP konstatujuči da je sve “moglo drugačije”. Ta stranka je podsjetila da je prvi medijski natpis o pojavi surlaša bio još 21.avgusta 2013.

“Trebalo je djelovati preventivno, odmah osmisliti strategiju borbe koja bi krenula sa državnog vrha i hitno mjenjati zakon iz ove oblasti. Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo održivog razvoja i turizma morali su da shvate ozbiljnost problema, jer su posljedice katastrofalne. Rješavanje posljedica opterećuje budžet opštine Tivat, a čak i nijesmo sigurni da će dati rezultate koje očekujemo.“- smatraju u OO SDP Tivta. Oni ističu da u zemljama Mediterana postoje rigorozbiji zakoni nego u Crnoj Gori koji propisuju način tretiranja palmi na javnim i privatnim površinama protiv napada štetočine „i samo ga je trebalo primijeniti i kod nas“.

Tivat Pine -nove washingtonie među unistenim kanarskim palmama

„Fitosanitarna uprava preporučivala je 6 – 7 tretiranja mjesečno i to prskanjem hemijskim otrovima iako injektiranje daje bolje rezultate i manje je štetno za okolinu. Na žalost u našem gradu se nije primjenjivala ova dinamika tretiranja. Vlasnici palmi koji su primjenjivali tretiranja više puta mjesečno uspjeli su da spasu svoja stable.”- ističu u SDP naglašavajući da ima i vlasnika od surlaša napadnurtih  palmi, koji nisu u finansijskoj situaciji da svoja stabla, “a nijesu ni u mogućnosti da ih sami trajno unište, jer to zahtijeva posebne zaštitne radnje za koje su potrebna sredstva u iznosu od 250-400 eura po stablu.”

Tivat – Pine

“Smatramo da bi lokalna samouprava Tivta morala da se suoči sa ovim problemom na način da se najezda crvenog surlaša smatra vrstom epidemije i da se borba odvija kako na javnim tako i na privatnim površinama, da bi imali djelimično pozitivne rezultate.Građani očekuju da vide rezultate borbe protiv crvenog surlaša što prije, jer mirno posmatranje promjene izgleda Tivta i Boke, osim naše tuge, donijeće nam i negativne bodove na turističkoj rang listi“- zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije