9 C
Kotor

Slušaj online radio

Nikšićki Hor “Prepodobne mati Angeline” oduševio publiku Prvog horskog festivala u Kotoru

Foto M.D.P

Duhovne i etno-pjesme za istančane gušte


Koncertom Hora Prepodobne mati Angeline iz Nikšića pod dirigerntskom upravom profesorke Ane Bojić, na trgu između crkava Sv. Luke i Sv. Nikole „krunisan je“ prvi Horski festival „U jedinstvu pjesmom srcu“ u Kotoru. Divnim izvedbama duhovnih i etno pjesama, uz podršku „ritam sekcije“ i instrumentalista za klavirom i na gitari, vrsne mlade vokalistkinje, uglavnom soprani i alti, i nekoliko vokalista- tenora, basa i baritona, oduševili su ljubitelje horskog pjevanja.

Posebne simpatije publike osvojili su zanimljivim aranžmanima u kombinaciji sa stilizovanom kotreografijom na kraju koncerta, kada su izveli splet od tri pjesme sa Kosova i Metohije. U nizu duhovnih pjesama našle su se kompozicije monahinje Julijane Denisove, Petra Dineva, te liturgijska „Presveta Bogorodice, spasi nas“ i autorska „Od ognjenih jezika rođena“ (Bogdan Stjepanović-NJP Fotije). U drugom dijelu nastupa izveli su narodne pjesme sa područja Rusije, Grčke, Bugarske i sa Kosova. U različitim dionicama zablistali i solisti: Nemanja Popović, Jana Bojić , Jelena Milić, Sara Dubljanin. Za klavirom je bila prof. Milena Popović, a gitarska podrška bio je Nemawa Popović.

Foto M.D.P

-Koncert je po reakcijama publike prošao jako lijepo, program je bio raznovrstan, tu je bilo ponešto za svačiji ukus, potrudili smo se da vam priredimo ugođaj. Bavimo se višeglasnom duhovnom muzikom, ali naša lična karta su etno-pjesme, koje odrađujemo u sopstvenim aranžmanima i razrađujemo na više glasova, više nego što je u originalu. Oko svega se dogovaramo, u vezi svakog aranžmana, to nije samo profesorka Bojović, koja ima glavnu riječ, već uzima u obzir mišljenja svih nas koji imamo veze sa muzikom. To je sve jedan rezultat velike ljubavi, rada, zajedničkog truda, kaže Popović.

Milena Popović, profesorka u Muzičkoj školi „Dara Čokorilo“, imala je raznorazne uloge u Horu „Prepodobna mati Angelina“, u kome pjeva od njegovog osnivanja 2001. godine, kada ih je bilo samo devet članica. Tada su sa svojom profesorkom Anom Bojić otišle na Cetinje na Dječiji sabor, otpjevale dvije pjesme „neobavezno“, a onda ih je blaženopočivši mitropolit Amfilohije blagoslovio da postanu crkveni hor- tako je i bilo. Danas Hor, sa podmlatkom, broji blizu 100 članova, a u Kotoru je nastupilo njih 45- ljeto je pa nisu svi tu, neki su na studijama, neki na ljetovanju… Najmlađi član je učenik šetog razreda osnovne škole, a stariji imaju blizu 40 godina. Kažu da su mnogo vezani za Hor i pjevaće dokle god budu mogli da pjevaju.

Foto M.D.P

-Moje kompletno odrastanje, sazrijevanje i kao čovjeka i kao muzičara desilo se upravo u ovom horu, to je bio jedan od razloga da se bavim muzikom, kaže Milena za Bokanews i potsjeća da je ovaj Hor nastupio u Kotoru 2011. godine povodom obilježavanja 10-godišnjice rada. Počastvovani su, kaže, što su izabrani da budu dio programa prvog Horskog festivala u Kotoru, uz pohvale organizaciji, gdje su vodili računa o svakom detalju – od dočeka, preko ozvučenja i rasvjete, do samog nastupa.

Najavljuju putovanje u Krušedol (blizu Novog Sada)- proslaviće svoju slavu u manastiru gdje počivaju mošti Svete majke Angeline, njihove nebeske zaštitnice. Tamo će, noć uoči slave, 12. avgusta, kada su prije 22 godine osnovale Hor, održati cjelovečernji koncert. Spremni su da se odazovu svakom pozivu za nastup sa svojim bogatim repertoarom.

Foto M.D.P

 U Jedinstvu i s Jedinstvom svem u susret smjemo poć’

Zatvarajući Festival, umjetnički direktor prof. Mihajlo Lazarević, uručio je zahvalnice Siniši Kovačeviću, potpredsjedniku Opštine, Milivoju Sekuloviću ispred Crkvene opštine kotorske, te dirigentkinjama Ani Bojić, Veri Carini, Senki Milivojević i Tamari Adamov Petijević, ispred horova-učesnika festivala: Hor Prepodobne mati Angeline- Nikšić, Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo iz Pančeva, Hor „Sveti Stefan Dečanski“ iz Novoga Sada/Sremskih Karlovaca, Hor „Prepodobni Rafailo Banatski“ iz Zrenjanina. Domaćin festivala je Hor  SPD „Jedinstvo“(1839.) iz Kotora.  Očekuje se drugo izdanje festivala iduće godine, sa drugim učesnicima.

/ Tekst i foto: M.D.Popović/

Najčitanije