20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Nisu nadležni ili ne vide što se dešava

Smece među zemljom koje inspektori ne vide

Opština Tivat distancira se od sve učestalijih ekoloških incidenata i aktivnosti koje dovode do devastacije prirode na kopnu i moru. Proteklih mjesec-dava u Tivtu se desilo nekoliko većih ili manjih inicidenata sa izlivanjem u more naftom zauljenih telnosti, čvrstog otpada, građevinskog otpada, zemlje i blata, dok na području Tivatskog polja niče sve više svojevrsnih deponija zemlje i građevinskog otpada.

Posebno je kritično stanje na potezu od kotorske raskrnice na Jadranskoj magistrali prema Solilima, uz lokalni put Tivat-Radovići, a gdje su hjiljade kvadrata zemljišta gdje je nekada rasla makija, pretvorene u placeve za deponovanje zemljanih iskopa sa brojnih, ne samo tivatskih gradilišta, ali nerijetko i šuta. Na tim mjestima svakodnevno se mogu vidjeti kamioni-kiperi koji dovoze i iskrcavaju na hilkjade kubika zemlje ili šuta, i bageri koji taj materijal ravnaju i sabijaju.

Iz Služba za inspekcijske poslove Opštine Tivat su nam rekli da  gotovo svakodnevno obilaze ovu dionicu.

“Na pomenutoj lokaciji nije zatečeno odlaganje građevinskog šuta, već jedino odlaganje zemljanih iskopa. Zemlja kao takva shodno Zakonu o upravljanju otpadom, ne predstavlja otpad, te je njeno deponovanje na privatnim parcelama dozvoljeno, budući da se njeno deponovanje vrši uglavnom radi pripremnih radova na čišćenju terena, poravnavanja terena i slično”- kažu u Komunalnoj inspekciji, napomunjući da je parcela na kojoj se vrši odlaganje ovog materijala u privatnom  vlasništvu.

Odlaganje zemlje i šuta uz kotorsku raskrnicu

Međutim, iako inspektori tvrde da nisu zatekli odlaganje građevinskog šuta, na fotografijama koje su snimile “Vijesti” jasno se vidi da se pored zemlje, ovdje dovozi i šut – komadi betona i asftala, plastični djelovi cijevi, najlon i drugi otpad moji ubrzo biva zatrpan zemljom. “Vijestima” se obratilo i nekoliko grašana koji sumnjaju da je ovdje pod okriljem noči, odložen čak i određeni opasan otpad sa gradilišta velike trafiostanice u Grblju, ali te navode nije bilo moguće pouzdano provjeriti.

Zanimljivo je međutim, da iako je na teritoriji najmanje bokeljske optine trenutno aktivno preko 80 gradilišta raznih objekata, Opština Tivat u svojoj prostorno-plasnkoj dokumentaciji nema zvanično određenu teritoriju ili lokaciju za odlaganje zemljanih iskopa i građevinkog otpada, već su oni koji stvaraju taj otpad obavezanii da se sami postaraju da on bude uklonjen u skladu sa zakonom.

Još je gora situacija na moru gdje Tivat koji u medijima i izjavama Vladinih funkcionera važi za “crnogorski Monte Karlo”, prednjači među svim primorskim opštimama po broju i učestalosti ekoloških incidenata. Samo u priteklih nekoliko mjeseci, građani i mediji zabilježili su skoro deset takvih slučajeva – od izlivanja blata i zamućene vode sa gradilišta u more, preko više slučajeva izlivanja nafte i zauljenih tečnosti, fekalija, masnoće, čak i ogromne količine čvrstog otpada, plastičnih boca, kanistara, stiropora i ostalog što je prekrilo akvatorijum ispred gradske rive Pine i dijela Porto Montennegra. Dio tih zagađenja dolazi sa plovila, ali mnogo veći broj incidenata dešava se u vezi materija koje u more dospijevaju sa kopna, najčešće kroz kanale atnosferske kanalizacije.

Smece u moru ciste radnici Porto Montenegra

Iz Opštine Tivat međutim, laksonski konstatuju da oni “nisu upoznati sa tom statistikom” koju u praksi vidi svaki stanovnih tog grada.

“Opština Tivat najoštrije osuđuje svaki vid zagađivanja mora i nemarnog odnosa prema životnoj sredini. Služba za inspekcijske poslove Opštine Tivat nekoliko je puta izlazila na teren po prijavi građana i reagovala u skladu sa zakonom i u okvirima svojih ovlašćenja, a kako bi se spriječila onečišćenja mora izlivanjem sa kopna. Služba za inspekcijske poslove nedavno je kaznila određeno pravno lice nakon što je utvrđeno da je izvođenje građevinskih radova od strane ovog lica za posljedicu imalo zagađenje mora”- rekli su nam u lokalnoj samoupravi.

Na pitanje zašto komunalne službe grada koji važi za centar elitnog nautilkog turizma u državi nemaju ni osnovnu opremu da mogu intervenisati u slučaju takih incidenata, iz Opštine kažu da “kada je u pitanju izlivanje nafte, zauljenih tečnosti, fekalija, zemlje, mulja odnosno čvrstog otpada u more, shodno  Zakonu o Morskom dobru, staranje o zaštiti morskog dobra u nadležnosti je Lučke kapetanije”.

“S toga organi Opštine Tivat nisu u potrebi posjedovanja plovila i drugih tehničkih sredstava za ove svrhe”- tvrde u Opštini čiji komunalci prije petanestak dana nisu imali sa čime pokupiti nekoliko desetina kilograma komunalnog otpada što je na zgražavanje turista u mještana, plivao u moru ispod Pina i Porto Montenegra.

Izvor:S.L

Najčitanije