17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Nizom aktivnosti obilježavaju Evropsku nedjelju mobilnosti od 16. do 22. septembra

Tivat – foto opština Tivat

Predstavljanje projekta “Sustourismo“, postavljanje dvije samouslužne stanice za bicikla, pješačka tura, gradska biciklistička vožnja, promocija lokacija za punjenje električnih vozila u gradu samo su neke od aktivnosti kojima će Tivat ove godine obilježiti Evropsku nedjelju mobilnosti.

Evropska nedjelja mobilnosti obilježava se svake godine u periodu od 16. do 22. septembra, pod pokroviteljstvom Evropske komisije. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama.

Za opštine i gradove, Evropska nedelja mobilnosti pruža priliku da svojim stanovnicima predstave održive alternative u saobraćaju i da im predstave ekološke izazove sa kojima se suočavaju, kao i da građani uzmu ucešće u mnogobrojnim aktivnostima. Učestvovanjem u akciji, gradovi i opštine mogu da prikažu građanima koje su prednosti izbora čistijih vidova saobraćaja i da time unaprijede stanje saobraćaja u svojoj lokalnoj sredini. Svake godine manifestacija Evropska nedelja mobilnosti ima određenu temu, a ovogodišnja je: BOLJA POVEZANOST.

Aktivnosti ove godine uključuju akcije sadnje sa učenicima, biciklističku trku, fensi žensku vožnju biciklima, radionicu za popravku bicikala, prezentaciju aplikacije za održive oblike turizma u sklopu projekta SUSTOURISMO i predavanje „Mladi i mobilnost“. Uz Opštinu Tivat, partneri u realizaciji obilježavanja ove nedjelje mobilnosti čine SMŠ Mladost, OŠ Drago Milović, Multisport Mayer akademija, Orids Advis doo, NVO Naša akcija, i NVO Forum mladih.“-saopšteno je juče iz lokalne uprave Tivta.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije