19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Njegošev dan u Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor

Pomorski muzej Kotor – foto Boka News

Njegošev dan je praznik kulture koji se obilježava 13. Novembra, u spomen na dan rođenja jednog od najznačajnih ličnosti u istoriji Crne Gore – Petra II Petrovića Njegoša. Njegoš je bio vladar, vladika, književnik i filozof, a njegovo djelo “Gorski vijenac” smatra se jednim od najznačajnijih  djela crnogorske nacionalne književnosti.

Tim povodom izložba „Njegošu s poštovanjem“, autorke Nadežde Nade Radović biće upriličena u Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor 09.11.2023. u 19h .

Nadežda-Nada Radović, rođena je u Kotoru gdje je provela djetinjstvo i svoj radni vijek kao profesor srpsko-hrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti u kotorskim školama. Dobrotsku čipku naučila je  1964. godine. od  pokojne Anđice Đurović. U želji da prikaže ljepotu i specifičnost dobrotske čipke, g-đa Radović je priređivala izložbe: prvu davne 1988. godine u Pomorskom muzeju, a od 2000. godine na izložbama u Kotoru, Perastu i Tivtu prikazuje svoje radove. Poštujući originalnost dobrotske vezilje, g-đa Radović je uradila nešto što do tada nije urađeno ovim vezom: Prvu kotorsku priču, deset minijatura – detalji sakralnih spomenika Kotora, Dobrote, Mula i Budve. Drugu kotorsku priču, sedam minijatura – detalji kotorskih pjaca i obale. Autorka je knjige “Dnevnik bola i straha”. Povodom 170 godina od izdanja Gorskog vijenca uradila je njegov prepis. Nešto više o samoj izložbi rećiće Vam autorka. Izvolite.

Pored Radović učesnici programa su:

 Slobo Marunović, crnogorski glumac, doajen Crnogorskog narodnog pozorišta koji će na njemu svojstven način interpretirati stihove iz Gorskog vijenca i dr Sonja Šundić Tomović, redovna profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, koja se između ostalog bavi filozofijom i filozofskim disciplinama atropologije, etike i estetike, kao i političkom antropologijom i kulturnom antropologijom. Prof. Šundić Tomović je autorka više naučnih monografija, studija i knjiga iz oblasti filozofskih nauka. Takođe je objavila više desetina naučnih i stručnih radova, rukovodila i sarađivala na više naučnih projekata. Učesnica je velikog broja međunarodnih skupova. Bavi se filozofskom dramom, objavila je dvanaest knjiga dramskih tekstova i dvije knjige refleksivne poezije. Dobitnica je priznanja Univerzitete Crne Gore za postignute rezultate i doprinos u razvoju naučno istraživačkog, umjetničkog i stručnog rada na Fakultetu političkih nauka za 2020. godinu. Rukovodilac je brojnih projekata, članica stručnih grupa i odbora. Predsjednik je žirija za književnu nagradu: „Miroslavljevo jevanđelje“ i član žirija za „Trinaestojulsku nagradu“. Član je međunarodnog žirija „Književni plamen“, pod pokroviteljstvom Maria Vargasa Ljose. Bila je izaslanica Crne Gore za REKOM i savjetnica predsjednika Crne Gore za ljudska i manjinska prava. Profesorica Šundić Tomović će otvoriti izložbu.

Najčitanije