20 C
Kotor

Slušaj online radio

Raste pritisak na Izrael zbog civilnih žrtava nakon odbijanja prekida vatre

Izraelski proturaketni sustav presreće rakete lansirane iz pojasa Gaze prema Izraelu. Ashkelon, ​​Izrael Foto: Amir Cohen / REUTERS

Izraelska vojska saopštila je da izvodi intenzivne zračne udare u pojasu Gaze koji će se nastaviti idućih dana, dodajući da je taj palestinski teritorij prepolovljen. Hamasova je vlada izvijestila o silovitom bombardiranju oko bolnica na sjeveru pojasa Gaze.


Izraelska vojska saopštila je u nedjelju da je opkolila grad Gazu na sjevernom kraju enklave. Palestinska novinska agencija WAFA izvijestila je o “bombardiranju bez presedana” iz Izraela, dok je pružatelj telekomunikacijskih usluga Paltel izvijestio o još jednom prekidu komunikacija i internetskih usluga.

Izrael je rekao da je 31 vojnik ubijen otkako je započeo proširene kopnene operacije u Gazi 27. oktobra, boreći se protiv tisuća Hamasovih boraca koji vjeruju da mogu zadržati izraelsko napredovanje u nizu tunela ispod enklave.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je za CNN kasno u nedjelju da su bombardiranja u sjevernoj Gazi zaustavljena na nekoliko sati dva dana zaredom kako bi se civilima omogućio siguran prolazak prema jugu uskog obalnog pojasa.

– Ne samo da im govorimo kamo da idu, nego također pomažemo i stvaramo mnogo bolje humanitarne uvjete na jugu, rekao je pukovnik Jonathan Conricus, ne navodeći hoće li se takve stanke nastaviti.

Conricus je rekao da postoji pristup vodi i humanitarnim potrepštinama na jugu Gaze, ali Hamas ometa konvoje pucajući na njih. Reuters nije mogao to odmah potvrditi.

Direktor američke CIA-e William Burns također bi trebao posjetiti Izrael u ponedjeljak kako bi razgovarao o ratu i obavještajnim podacima s visokim dužnosnicima, izvijestio je New York Times. Burns će se zaustaviti i u drugim zemljama Bliskog istoka kako bi razgovarali o situaciji u Gazi, citirao je Times neimenovanog američkog dužnosnika.

CIA nije odgovorila na Reutersov zahtjev za komentar.

Američki ministar obrane Lloyd Austin razgovarao je u nedjelju s izraelskim ministrom obrane Yoavom Gallantom i “ponovio svoju čvrstu predanost pravu Izraela da se brani, ali i naglasio važnost zaštite civila i dostave humanitarne pomoći”, saopštio je Pentagon.

Austin je “ponovno potvrdio predanost SAD-a odvraćanju svakog državnog ili nedržavnog aktera koji želi eskalirati ovaj sukob”.

Američka potpredsjednica Kamala Harris nazvat će strane čelnike u ponedjeljak kako bi razgovarali o sukobu i unaprijedili napore administracije da poveća protok humanitarne pomoći civilima u Gazi, priopćio je njezin ured.

Prema objavi jordanskog kralja na X-u, nekadašnjem Twitteru, i izvješćima u državnim medijima, jordanske zračne snage dopremile su medicinsku pomoć u jordansku poljsku bolnicu u Gazi rano u ponedjeljak.

Središnje zapovjedništvo SAD-a, koje pokriva Bliski istok, reklo je na X-u da je podmornica s nuklearnim projektilima klase Ohio stigla u regiju. Neobična je to javna objava položaja nuklearne podmornice za koju neki analitičari kažu da je poruka Iranu.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije