20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Njemačka donirala patrolni čamac za graničnu policiju

Patrolni čamci – donacija Njemačke

Njemačka je donirala Crnoj Gori patrolni čamac i savremenu opremu koju će koristiti Sektor granične policije, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Navodi se da je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović potpisao danas sa ambasadorom Njemačke Robertom Veberom Protokol o zvaničnoj predaji donacije patrolnog čamca i druge savremene opreme koju će koristiti Sektor granične policije Crne Gore.

„Ovo je samo jedna u nizu značajnih donacija koje je SR Njemačka uputila Crnoj Gori. Donacija će imati svoju punu funkcionalnost, kada je u pitanju naš primarni interes – borba protiv prekograničnog i organizovanog kriminala, trgovine ljudima i narkoticima, ilegalnih migracija“, saopštio je ministar Sekulović povodom primopredaje, iskazujući zahvalnost SR Njemačkoj.

Patrolni čamci – donacija Njemačke

Za Crnu Goru je, kako se dodaje, ova donacija značajna i u kontekstu pregovaračkih poglavlja 23 i 24, koja predstavljaju okosnicu cjelokupnog pregovaračkog procesa. Efikasno funkcionisanje i rezultati u ovim oblastima, nužni su za ostvarenje najvažnijeg spoljnopolitičkog cilja Crne Gore – članstva u EU.

Tehnološki napredak ima dosta koristi za građane, ali često ide na ruku i kriminalnim grupama, te će ova savremena, sofisticirana oprema pomoći graničnoj policiji da ostvaruje dobre rezultate i spriječiti da kriminalci u tehnološkom smislu budu ispred državnih organa, kazao je ministar. Dodao je da je ovo još jedna potvrda da Crna Gora može računati na SR Njemačku kao pouzdanog i iskrenog partnera.

Patrolni čamci – donacija Njemačke

„Ovom prilikom iskazujem punu podršku organima za sprovođenje zakona da budu istrajni, kako bi zajednički obezbijedili efikasno rješavanje izazova u oblastima suzbijanja prekograničnog i organizovanog kriminala, pranja novca, trgovine ljudima, upravljanja ilegalnim migracijama“, poručio je Sekulović.

Veber je, dodaje se, iskazao zadovoljstvo kvalitetnom, kontinuiranom saradnjom policija dvije zemlje i kazao da je SR Njemačka spremna da i u narednom periodu podržava Crnu Goru kao buduću članicu Evropske unije. Pored podrške koju pružamo u pogledu opreme, koja značajno poboljšava efikasnost rada, takođe sarađujemo i na drugim poljima, kazao je ambasador. Ulaganjem u graničnu policiju poboljšava se njena efikasnost i operativnost, a takođe, na ovaj način, Crna Gora daje doprinos čuvanju spoljnih granica Evropske unije.

Ukupna vrijednost opreme koja je danas donirana je 756.220 eura.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije